Ni invalidska kolica nisu prepreka ako volite voćarstvo

Izvor: RTS, 26.Maj.2020, 15:11

Ni invalidska kolica nisu prepreka ako volite voćarstvo

Iako je četiri decenije u invalidskim kolicima, 62-godišnji Sava Lazin iz Barande, pre tri godine počeo je da se bavi voćarstvom. Prilagodio je sebi uslove rada i uglavnom se sam stara o 150 stabala krušaka.
Invaliditet Savu  nije sprečio da ostane aktivan i zasadi voćnjak, iako to traži mnogo vremena i posla. Napravio je sebi posebna kolica sa platformom, tako da može da orezuje, zaliva i prska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stabla krušaka.

Voću koje je zasadio ne dozvoljava da preraste. Rezidbom ga prilagođava da mu je uz ruku, pristupačno i dostupno.
Ako nešto zatreba, pomažu mu članovi porodice. Dođe zet, obilaze ga unuci, ali je ipak najaktivnija majka, iako ima već 80 godina.
"On meni kaže -nemoj, ali mene bi duša bolela da on sam okopa okolo, da poređa cevi za vodu i drugo što treba," kaže majka Anka.
 Sava uglavnom ima kruške viljamovke, od kojih pokušava da na poseban način napravi rakiju.
 „Stavljanjem kruške u flašu da naraste i da to bude jedan lep, prepoznatljiv suvenir, da ljudi znaju da je od mene i da me se sete!"
Nedostatak finansija nije dozvolio Savi da uredi voćnjak po svim propisima, ali planira da to uradi u budućnosti. Ove godine očekuje prinose od dva do tri kilograma po stablu. Moglo bi to da bude kasnije i više, ali, kako kaže, mnogo mu je važnije zadovoljstvo u tom poslu nego eventualna zarada.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.