Ni Rusija, ni Kina: Oni su najsmrtonosnija pretnja za Ameriku

Izvor: B92, 09.Apr.2023, 15:05

Ni Rusija, ni Kina: Oni su najsmrtonosnija pretnja za Ameriku

Američki ekstremisti "sudnjeg dana" postaju ozbiljni. Oni regrutuju veterane i aktivna vojna lica i počeli su da napadaju kritičnu infrastrukturu.

Nedavno objavljena Godišnja procena pretnje američke obaveštajne zajednice za 2023. je gruba u upozorenju: nacisti i druge rasističke grupe su sada "najsmrtonosnija pretnja" sa kojom se suočavaju Sjedinjene Države.

Ta pretnja se nalazi ispred agresivnog ekspanzionizma koji je pokazao kineski predsednik Si Đinping >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i invazije na Ukrajinu pod ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi novozelandsko izdanje Heralda.

"Ove grupe veruju da će im regrutovanje vojnih pripadnika pomoći da organizuju ćelije za napade na manjine ili institucije koje se protive njihovoj ideologiji", upozorava se u izveštaju.

I drugi istraživački centri Sjedinjenih Država su takođe sve zabrinutiji.

Novo istraživanje Instituta Brukings pokazalo je da se 16 odsto Amerikanaca slaže sa izjavom: "Pošto su stvari toliko skrenule sa koloseka, pravi američki patrioti će možda morati da pribegnu nasilju da bi spasili našu zemlju".

Statistike za sprovođenje zakona otkrivaju da se sve veći broj ekstremista već odlučuje na to.

U 2022. godini bilo je 26 "stvarnih fizičkih napada" na elektroenergetske objekte širom Sjedinjenih Država.

I to je samo jedan od znakova da regrutacija američkih vojnih i policijskih snaga donosi smrtonosne plodove.

"Ekstremističke grupe već dugo pozivaju svoje članove da se pridruže vojsci kako bi se obučili o oružju, taktici i komandovanju", navodi se u specijalnom izveštaju o novonastaloj krizi.

"Najčešći put do ekstremizma može biti posle služenja, kada se veterani... bore da se pomire sa svojim vremenom u vojsci i pokušavaju da izgrade novi život kao civili", navodi se.

Aktivni regruti uključuju milicije i odmetničke bande kao što su "Patriotski front", "Atomvafen", "Čuvari zakletve" i "pokret Bugalu".

Takve grupe već "majmunišu" vojsku i aktivno regrutuju članove i veterane jer ih vide kao prednost za bilo koji cilj za koji se zalažu.

Jedan od takvih uzroka je detaljno opisan u manifestu koji kruži na ruskoj društvenoj mreži Telegram. Nazvan "Hard Reset", dokument opisuje vojne taktike za rušenje javne infrastrukture.

Istraživanje Brookings Instituta je pokazalo da se jedan od 10 Amerikanaca identifikuje kao privrženik "hrišćanskom nacionalizmu". Još 19 odsto kaže da podržava mnoge ciljeve pokreta.

"Postoji osnovna ideologija rasizma među hrišćanskim nacionalističkim pokretom koja ih povezuje sa belim nacionalističkim grupama koje se oslanjaju na stare i nove načine za promovisanje prevlasti belaca", navodi se u istraživanju.

Ovo se izražava kroz pokrete zavere, uključujući teoriju zamene – verovanje da neevropski imigranti "napadaju njihovu zemlju i zamenjuju kulturnu i etničku pozadinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.