Ni Francuska nije bila konsultovana o odluci Prištine

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 23:55

Ni Francuska nije bila konsultovana o odluci Prištine

Ambasada Francuske u Prištini saopštila je danas da ni ona nije konsultovana o odluci Prištine da proglasi terorističkim dve srpske organizacije terorističkim.

Iz francuske ambasade su za Kljan Kosova rekli da ih vlada u Prištini nije obavestila o ovoj odluci, nakon što su prethodno američki Stejt department, kancelarija EU u Prištini, kao i ambasade Nemačke i Velike Britanije u Prištini, naveli da odluka o proglašenju "Civilne odbrane" i "Severne brigade" za terorističke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacije nije doneta u koordinaciji sa njima.

Iz francuske ambasade ponovo su ukazali na značaj plana EU u tri tačke za smirivanje situacije na severu KIM i istakli potrebu za što bržim organizovanjem novih izbora u četiri opštine na severu KiM.

Podsetili su i na očekivanja koja EU i države članice imaju od vlade u Prištini kako bi došlo do deeskalacije situacije na severu KiM. Kako su precizirali, potrebno je da se specijalne snage kosovske policije povuku iz blizine opštinskih objekata, da se što pre organizuju novi izbori u četiri opštine na severu KIM i da gradonačelnici obavljaju svoje funkcije u alternativnim objektima i da se nastavi dijalog.

Takođe, napominju iz ambasade, potrebno je da dođe do nastavka dijaloga u cilju normalizacije odnosa, a posebno napretka u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.