Izvor: N1 televizija, 28.Feb.2017, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neznanje "koči" prijavu korupcije

Od 2006. godine u Srbiji je aktivno Antikorupcijsko savetovalište, gde građani koji žele da prijave korupciju mogu da dobiju besplatne savete i pravnu pomoć.

Izvor: N1

Jedna četvrtina svih koji se savetovalištu jave, ne zna kome bi i kako prijavila koruptivne radnje - pokazuje istraživanje Transparentnosti Srbija, a kao jedan od najveći kočničara u borbi protiv korupcije navode i nepoverenje u institucije.

Za više od deset godina rada, 20.000 ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pokucalo je na vrata Antikorupcijskog savetovališta, jer nisu uspeli da ostvare svoja prava i veruju da je korupcija tome prepreka.

Ukupno je otvoreno oko 5.000 slučajeva, a najveći procenat obraćanja je u oblasti pravosuđa - 17 odsto, javne uprave - 12, javnim nabavkama i zdravstvu - po 10 odsto. Uprkos brojkama, percepicija korupcije je godinama na istom nivou, kaže Vladimir Goati.

"Bez obzira što su doneti silni zakonski propisi, ja to jednim delom objašnjavam time da zakoni ne deluju odmah, to nije instant lek, deluuju možda za pet šest godina. I da shvatimo da je korupcija mnogo jedna opasnija pojava, da je to onaj otrov koji nema ni ukusa, ni mirisa, ni boje, ali je smrtno opasan", kaže predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati.

Na osnovu iskustva građana, Transparentnost je utvrdila brojne sistemske propuste, a jedan od uspešno rešenih bilo je utvrđivanje prakse i za građane koji žele da se isključe sa sistema daljinskog grejanja.

"Jedna od inicijativa koja je vrlo brzo urodila plodom bila je ona upućena Narodnoj skupštini da na svom sajtu počne da objavljuje izveštaje Vlade, prvenstveno izveštaje o šestomesečnom i devetomesečnom izvršenju budžeta, ali i izveštaje kako je Vlada postupila po preporukama nadležnih skupštinskih odbora u vezi sa godišnjim izveštajema antikorupcijskih tela", kaže Zlatko Minić, Transparentnost Srbija.

Zato su uručili i "krovnu incijativu" Ministarstvu državne uprave, kojom traže da se državnim organima da rok u kom moraju da se oglase povodom predloga građana. Iz tog Ministarstva odgovaraju: nizom novih i izmenom aktuelnih zakona, javna uprava će biti otvorenija.

"Građani ne moraju da znaju zakone, ne moraju da znaju ono šta im je potrebno, bitno je da znaju da tu uslugu treba da dobiju, u kom vremenu da dobiju i da budu kontrolori toga da li je to zaista i na taj način izvršeno. I mislim da je tu važna uloga građana kao kontrolora", objašnjava državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Željko Ožegović.

A oni mogu da prijave korupciju Antikorupcijskom savetovalistu lično, elektronskim putem ili telefonom. Pružanje saveta je besplatno.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Goati: Stagnira percepcija korupcije

Izvor: N1 televizija, 28.Feb.2017

Od 2006. godine u Srbiji je aktivno Antikorupcijsko savetovalište, gde građani koji žele da prijave korupciju mogu da dobiju besplatne savete i pravnu pomoć...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.