Neželjene reakcije na lekove četvrte na listi uzroka smrti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2009, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neželjene reakcije na lekove četvrte na listi uzroka smrti

VRŠAC - Od početka rada Nacionalnog centra za farmakovigilancu (nadzor nad bezbednošću lekova) u okviru Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), u januaru 2005. godine, pa do kraja 2008. bilo je 1.128 prijava slučajeva neželjenih dejstava lekova, što je u proseku 280 godišnje, rekao je danas u Vršcu PR Agencije za lekove i zdravstvena sredstva Srbije Pavle Zelić.

U periodu od deset godina, koje su prethodile 2005. godini, bilo je u proseku 70 prijava neželjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dejstava medikamenata godišnje, rečeno je na simpozijumu pod nazivom "Bezbednost pacijenata - zajednički cilj farmaceutske industrije, regulatornih tela i zdravstvenih ustanova", koji se održava u kongresnog dvorani vršačkog Centra "Milenijum".

Simpozijum je namenjen zdravstvenim stručnjacima, uključenim u proces prijavljivanja neželjenih reakcija na lekove i medicinska sredstva, nosiocima dozvole za stavljanje leka u promet i proizvođačima lekova, a na simpozijumu učestvuje veliki broj eminentnih svetskih stručnjaka.

"Neželjene reakcije na lekove su četvrti ili šesti uzrok smrti", izjavio je predstavnik švedskog Centra za praćenje neželjenih reakcija na lekove u Upsali, dr Sten Olson.

"Ovim problemom treba da se ozbiljno pozabave i mediji, jer se malo o tome zna, a oko 50 odsto hospitalizacija, vezanih za upotrebu lekova, su se mogle izbeći zato što posedujemo znanje o pravilnoj upotrebi lekova, ali to znanje nije na pravilan način iskorišćeno", dodao je on.

Ovo je četvrti simpozijum koji organizuju ALIMS, grupacija domaćih proizvođača lekova, Farmakoterapijska sekcija, Sekcija za farmaceutsku medicinu Srpskog lekarskog društva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.