Nezdrava ishrana uzrok depresije

Izvor: Blic, 29.Jan.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezdrava ishrana uzrok depresije

Preterano konzumiranje nezdrave hrane, odnosno one koje sadrži trans masne kiseline i zasićene masnoće, može da izazove depresiju, pokazali su rezultati španskog istraživanja objavljenog u časopisu "Plos van".

Španski naučnici su došli do tih rezultata obavivši analizu načina ishrane i života više od 12.000 dobrovoljnih učesnika u istraživanju tokom perioda od šest godina, preneli su francuski mediji.

Zdrava hrana: riba i maslinovo ulje

Istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je pokazalo da su učesnici koji su konzumirali trans masne kiseline i masne kiseline bili izloženi za 48 odsto većoj opasnosti od depresije od onih koji nisu konzumirali prehrambene proizvode koji sadrže te masnoće.

Osim toga, istraživanje je pokazalo i da što je bila veća količina trans masnih kiselina, veća je bila i opasnost po mentalno zdravlje učesnika u istraživanju.

Suprotno tome, maslinovo ulje, bogato mono nezasićenim masnim kiselinama, kao i masne vrste riba, smanjuju opasnost od mentalnih oboljenja, istakli su naučnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.