Nezavisnost pravosuđa - temelj pravne države

Izvor: B92, 28.Nov.2018, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nezavisnost pravosuđa - temelj pravne države"

Beograd -- Učesnici Konferencije o nezavisnosti pravosuđa poručili su u Beogradu da je nezavisno i odgovorno pravosuđe osnovni temelj vladavine prava i pravne države.

Konferencija, koju je organizovao Savet Evrope u Klubu poslanika u Beogradu, okupila je predstavnike sudova i tužilaštava, strukovnih udruženja, nevladinih organizacija, pravosudnih institucija, profesore…

Ministarka pravde Nela Kuburović tom prilikom je ukazala da po pravilu osnovna pitanja sudijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezavisnosti treba da se urede Ustavom, kao aktom najviše pravne snage koji se menja po otežanoj proceduri, za razliku od zakona, čija promena je relativno laka i zavisi od volje trenutne parlamentarne većine.

"Možda usvajanje amandmana na ustavne norme o pravosuđu pobudi delotvornu saradnju sudske, izvršne i zakonodavne vlasti, naravno, u granicama ustavnih nadležnosti i postepeno počne da uklanja nepoverenje i osećaj prikraćenosti koji danas opterecuje sve tri strane", ocenila je ministarka pravde.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević napomenuo je da da svi moramo biti svesni da je sudstvo jedna od tri grane vlasti koje funkcionišu u "kreativnoj napetosti" koja, kako je naveo, pokazuje da svaka grana vlasti vrši neophodnu proveru ostalih i time doprinosi održavanju neophodne ravnoteže.

"Uprkos često isticanom značaju nezavisnosti sudstva, moramo reći da niko pa ni sudstvo ne može biti u potpunosti nezavisno od svih uticaja, posebno od socijalnih i kulturnih u okviru društva u kome deluje 'jer nijedan čivek nije ostrvo samo za sebe'", naveo je Milojević.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da ta misija pruža podršku kako državnim insitucijama tako i udruženjima sudija i tužilaca radi uspešne reforme pravosuđa i to će i nastaviti da čini.

On je ocenio da proces ustavnih reformi u Srbiji ulazi u najvažniju fazu i da je četvrta verzija nacrta ustavnih amandmana uvrstila neke od fundamentalnih odredbi neophodnih za nezavisnost sudija.

Skupu su se u uvodnom delu obratili i šef odeljenja za pravosuđe i pravosudnu saradnju Saveta Evrope Hane Junker i šef Kancelarije Saveta Evrope Tobias Flesenkemper, koji je i moderirao skup.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.