Nezavisnost Kosova mogla da se izbegne

Izvor: Vesti-online.com, 03.Dec.2009, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisnost Kosova mogla da se izbegne

Podrška jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije mogla je da bude izbegnuta da je usvojen Sporazum o evropskoj bezbednosti, izjavio je u Atini ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Da je ovaj sporazum usvojen ranije, mislim da bi izbegli niz događaja, uključujući prošlogodišnju krizu na Kavkazu ili podršku jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova", rekao je ministar Lavrov na marginama ministarskog sastanka Organizacije za evropsku bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i saradnju (OEBS), a prenela ruska novinska agencija Itar-Tas s.

Lavrov je ukazao kako se inicijativa ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva o potpisivanju pravno obavezujućeg Sporazuma o evropskoj bezbednosti zasniva na stvaranju celovitog bezbednosnog sistema u evroatlantskom regionu.

"U suštini veoma je jednostavno: OEBS i Savet Rusija-NATO usvojili su političke deklaracije kojima se promoviše princip celovite bezbednosti. Mi predlažemo pretvaranje tih deklaracija u pravno obavezujući dokument. Ni manje ni više od toga", istakao je Lavrov.

Lavrov je takođe kazao da je stvaranje efikasnog sistema kolektivne bezbednosti u evroatlantskom regionu nezamislivo bez Rusije, evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država, što je naročito pokazalo "iskustvo" iz razdoblja od Versajskog ugovora 1919. do početka Drugog svetskog rata 1939.

Lavrov je potvrdio da će ministarski sastanak Saveta Rusija-NATO biti održan 4. decembra u Briselu i to će biti prvi zvanični skup na tom nivou posle prošlogodišnjeg konflikta na Kavkazu između Rusije i Gruzije.

Kako je navela ruska agencija, rad Saveta Rusija-NATO bio je zamrznut pod pritiskom prethodne administracije SAD posle ruskog odgovora na gruzijsku agresiju na Južnu Osetiju avgusta 2008. koji je po oceni zapadne vojne Alijanse bio "neproporcionalan".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Podrška nezavisnosti Kosova mogla da bude izbegnuta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2009

ATINA - Podrška jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije mogla je da bude izbegnuta da je usvojen Sporazum o evropskoj bezbednosti, izjavio je u Atini ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov..."Da je ovaj sporazum usvojen ranije, mislim da bi izbegli niz događaja, uključujući...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.