Nezapamćena nepravda: BEZ IJEDNOG FIZIČKOG DOKAZA je osuđen i PROVEO 42 GODINE U ZATVORU! Sada je oslobođen, a od države neće dobiti ništa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jan.2022, 20:07

Nezapamćena nepravda: BEZ IJEDNOG FIZIČKOG DOKAZA je osuđen i PROVEO 42 GODINE U ZATVORU! Sada je oslobođen, a od države neće dobiti ništa!

Kevin Striklend, muškarac iz Misurija, koji je uhapšen kada je imao samo 18 godina, nepravedno je osuđen za čak trostruko ubistvo 1978, zbog čega je nevin proveo u zatvoru 42 godine pre nego što je oslobođen.

Bilo je to najduže suđenje zbog pogrešne presude u istoriji ove američke savezne države, ali je prema zakonu Misurija, malo verovatno da će Striklend dobiti bilo kakvu finansijsku nadoknadu. Prema podacima Nacionalnog registra za oslobađanje zatvorenika, Striklendova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kazna je sedma najduža pogrešno doneta presuda u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je nedavno sudija doneo odluku za hitno puštanje Striklenda iz državnog zatvora, posle 15.487 dana provedenih iza rešetaka.

Advokati iz organizacije Midwest Innocence Project, koji su radili mesecima da pomognu Striklendu rekli su za medije da su ushićeni zbog ove vesti.

- Bili smo sigurni da će bilo koji sudija koji vidi dokaze, doneti odluku da je Striklend nevin i to se upravo dogodilo - rekla je Triša Roho Bušnel, direktorka organizacije, i dodala da ništa ne može da vrati 43 godine koje je izgubio, kao i da pravda nije u potpunosti zadovoljena, jer država neće platiti ni centa, prenosi "BBC na srpskom".

Naime, Striklend je osuđen na doživotnu robiju bez mogućnosti puštanja na uslovnu slobodu zbog oružane pljačke i ubistva u Kanazas Sitiju 25. aprila 1978. godine. Tada su četiri napadača ubila troje ljudi u kući: dvadesetdvogodišnju Šeri Blek, Larija Ingrama (22) i dvadesetogodišnjeg Džona Vokera. Četvrta žrtva, dvadesetogodišnja Sintija Daglas, povređena, uspela je da pobegne, praveći se da je mrtva. Na osnovu slutnji dečka njene sestre, policija je uhapsila Striklenda, tada tinejdžera.

Prema navodima u izveštajima, na Daglas je vršen pritisak da izdvoji njega na prepoznavanju u policijskoj stanici, iako je Striklend rekao policiji da je bio kod kuće i da je gledao televiziju, te da ga nijedan fizički dokaz nije povezivao sa mestom zločina.

Na prvom suđenju 1979. godine, dvanaestočlana porota je raspuštena, jer je jedan porotnika, Afroamerikanac, glasao da se Striklend oslobodi. Na sledećem suđenju, svi porotnici su bili belci, i tada je Striklend osuđen za ubistvo sa predumišljajem i dva ubistva iz nehata.

Nekoliko godina kasnije, Daglas je odustala od sopstvenog svedočenja, jer „tada stvari nisu bile najjasnije", ali da sada zna više i želi da pomogne Striklendu. Daglas je preminula pre nego što je formalno mogla da svedoči, ali su njena majka, sestra i ćerka svedočile na sudu i rekle da je ona „izabrala pogrešnog momka".

Tužioci u okrugu Džekson počeli su da preispituju Striklendovu presudu prošlog novembra. Prema novom zakonu Misurija on je mogao da podnese zahtev za momentalno oslobađanje.

- Zbog ovih jedinstvenih okolnosti, poverenje u sud je toliko narušeno da se osuđujuća presuda mora poništiti - napisao je sudija Džejms Velš u presudi.

Roho Bušnel iz organizacije Midwest Innocence Project projekta rekla je da je ovaj proces pokazao koliko je teško sistemu da ispravi grešku.

- Tužilac se složio da je Striklend nevin, ali su bili potrebni meseci da izađe iz zatvora. To ne bi trebalo da je toliko teško - zaključila je ona, dok i sam Stiklend koji sada ima 62 godine nije mogao da poveruje da mu se najzad vraća sloboda koju i zaslužuje, te kako nije verovao da će dočekati taj dan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.