Nezakonito objavljeni lični podaci o akcionarima

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Nov.2015, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezakonito objavljeni lični podaci o akcionarima

Na veb stranicama sedam akcionarskih društava nezakonito su objavljeni lični podaci o akcionarima (imena i prezimena, adrese stanovanja, JMBG, broj glasova i akcija), pa je poverenik Rodoljub Šabić pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Po okončanju postupka nadzora poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneće nadležnim sudovima zahteve za pokretanje prekršajnih postupka protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odgovornih lica.

"Ovakvo objavljivanje podataka je još jedna u nizu potvrda da subjekti koji raspolažu podacima o ličnosti građana nemaju ni elementarno poznavanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i drugih relevantnih zakona i da se prema zaštiti podataka o ličnosti odnose na način koji je ispod minimalnih standarda", rekao je Šabić.

Poverenik podseća da je i u julu 2013. godine, nakon što je utvrdio da je više akcionarskih društava na svojim internet prezentacijama objavilo jedinstvenu evidenciju akcionara sa punim podacima svakog pojedinačnog akcionara, sproveo sličnu, veoma obimnu akciju nadzora.

Tada je naložio prestanak takve obrade, a preporuku je usvojio i Centralni registar depo i kliring hartija od vrednosti i upozorio sva akcionarska društva.

"Jedinstvena evidencija akcionara sadrži podatke o ličnosti čija zaštita je regulisana važećim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Dostavljeni dokument nije dozvoljeno javno objavljivati na internetu ili koristiti u druge svrhe od onih propisanih zakonom", navedeno je u upozorenju Centralnog registra.

"I pored toga, nezakonita obrada podataka se obnavlja", navodi Šabić i istice da je reč o nedopustivo ležernom, neodgovornom i nezakonitom odnosu prema privatnosti građana.

On navodi da čak neka od akcionarskih društava koja su predmet nadzora, imaju na svojoj veb stranici objavljeno upozorenje Centralnog registra o nedozvoljenosti javnog objavljivanja podataka na internetu, a odmah pored njega "uredno" objavljene sve lične podatke akcionara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.