Neverovatno otkriće: Bol prestaje bez korišćenja lekova

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2016, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatno otkriće: Bol prestaje bez korišćenja lekova

Švedski naučnici su pronašli način za brzo eliminisanje hroničnog bola bez korišćenja medikamenata

.

Prema podacima Univerziteta u Linčepingu u Švedskoj, istraživači su došli do interesantnog otkrića, koje bi trebalo da omogući trenutni prestanak svih, pa čak i hroničnih bolova.

Istraživači iz Laboratorije za organsku elektroniku su predložili da se kontroliše prenos signala iz nervnih ćelija ka mišićima, što bi telu moglo da omogući >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da se izbori sa bolom, ali i da zaustavi epileptične napade.

U tu svrhu je potrebno pronaći način da se ćelijama prenesu željeni signali koji su analogni prirodnim signalima organizma. Takođe je neophodno da se proizvodnja željenih enzima, potrebnih za prenos signala, izvrši u pravo vreme i na pravom mestu.

Tokom 2014. godine u laboratoriji je napravljen uređaj, koji je omogućio da se u kičmenu moždinu eksperimentalnih miševa ubrizgaju enzimi potrebni za ublažavanje bola.

Najnovije dostignuće švedskih naučnika se ogleda u tome što je pronađen način da se bol ublaži momentalno.

Takozvana „jonska pumpa“ predstavlja, u stvari, mali analogni elektronski nerv, koji daje potrebni signal u roku od nekoliko sekundi baš u željenoj ćeliji.

Inovativna metoda ne samo što će omogućiti eliminisanje bola, već će moći i da zaustavi epileptične napade i da ublaži simptome Parkinsonove bolesti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Neverovatno: Bol može da prestane bez lekova!

Izvor: Mondo, 06.Nov.2016, 10:00

Švedski naučnici su pronašli način za brzo eliminisanje hroničnog bola bez korišćenja medikamenata..Foto: Guliver/Getty/Thinkstock..  Prema podacima Univerziteta u Linčepingu u Švedskoj, istraživači su došli do interesantnog otkrića, koje bi trebalo da omogući trenutni prestanak svih,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.