Neverovatne fotografije, Mozambik u blatu FOTO

Izvor: B92, 20.Mar.2019, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatne fotografije, Mozambik u blatu FOTO

Mozambik je proglasio trodnevnu žalost povodom 200 stradalih u razornom ciklonu Idai, koji je pogodio jug Afrike.

Prema saopštenju Ujedinjenih nacija, ugroženo je oko 350.000 ljudi.

Lokalni mediji su javili da je u susednom Zimbabveu stradalo više od stotinu osoba, preneo je AP.

Potpuna razmera štete biće, kako se navodi, poznata tek kada se voda povuče iz poplavljenih područja prema Indijskom okeanu.

Ujedinjene nacije su saopštile da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narednih dana nivo vode značajno porasti, i da je ugroženo oko 350.000 ljudi.

Procenjuje se da je uništeno 90 odsto lučkog grada Bejre, u kojem je pola miliona stanovnika ostalo bez hrane, goriva i medicinske pomoći.

Neki delovi grada su trenutno ispod nivoa mora.

Predsednik Mozambika Filip Niusi je juče nakon obilaska grada Bejre iz vazduha, gde je, kako kaže, video leševe koji plutaju poplavljenim područjem rekao kako veruje da je ciklon odneo možda i više od hiljadu ljudskih života.

Prema rečima predsednika Niuse očekuje se da stigne avion sa humanitarnom pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Komisija afričke unije je obezbedila 350.000 dolara pomoći.

Tanzanija je dostavila 238 tona hrane i medicinske pomoći, a indijski brodovi pomažu u evakuaciji ljudi iz Bejre.

Evropska unija je obećala 3,5 miliona u humanitarnoj pomoći, a Britanija 7,9 miliona dolara pomoći.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.