Neuspeh krilatog konja; Južna Koreja sakupila delove rakete

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 09:17

Neuspeh krilatog konja; Južna Koreja sakupila delove rakete

Seul -- Južna Koreja je prikupila delove rakete koja je korišćena u neuspelom pokušaju Pjongjanga da lansira svoj prvi vojni satelit prošlog meseca.

Ovo saopštenje je usledilo oko dve nedelje nakon što je Severna Koreja neuspešno pokušala da lansira svoj prvi vojni izviđački satelit, koji se srušio u more, prenosi Rojters.

Ostaci su izvađeni u četvrtak sa morskog dna na dubini oko 75 metara, saopštila je vojska uz napomenu da se potraga za dodatnim objektima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastavlja.

Na fotografijama koje je objavila vojska prikazan je veliki cilindrični objekat sa oznakom "Čonma", što na korejskom znači krilati konj.

"Izvučeni objekat će biti detaljno analiziran u saradnji sa SAD", navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane Južne Koreje Li Jong-sup saopštio je da se veruje da pronađeni ostaci predstavljaju drugi segment rakete i da će vojska nastaviti da traži teret i treću komponentu.

Južna Koreja je saopštila da kineski ratni brodovi sprovode operacije spasavanja u vodama gde se srušila severnokorejska raketa, ali nije poznato više detalja.

Seul i Vašington osudili su lansiranje Pjongjanga kao provokaciju i kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN koje zabranjuju Severnoj Koreji upotrebu tehnologije balističkih raketa.

Pjongjang je poručio da je lansiranje vojnog izviđačkog satelita u orbitu njegovo "suvereno pravo" u suprotstavljanju onome što je opisano kao "agresija" SAD i i najavio novo lansiranje.

Američka podmornica sa vođenim projektilima USS Mičigen stigla je danas u Južnu Koreju, prvi put od 2017. godine, na zajedničke vežbe Vašingtona i Seula čiji je cilj poboljšanje odgovora na pretnje Severne Koreje, saopštila je južnokorejska mornarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.