Neugasiv požar koji gori već 6 milenijuma i truje čovečanstvo

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neugasiv požar koji gori već 6 milenijuma i truje čovečanstvo

Podzemni požari jedni su od najsurovijih ubica današnjice. Tihi su i gotovo neprimetni, ali svake godine izgore na tone uglja ispod zemlje, koje oslobode velike količine zagađenja u vazduh. Najgora stvar je što oni skoro da ne mogu da se ugase - najstariji od njih gori već 6.000 godina! Podzemni požar uglja u Kini

Širom sveta u ovom trenutku gori više požara, neki na velikim dubinama, dok neki na trenutke izbijaju na površinu zemlje. Njih je skoro nemoguće ugasiti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Kada bi se ugasili svi požari koji su trenutno aktivni u Kini, smanjila bi se emisija ugljen dioksida za onoliko koliko iznosi ukupna emisija ovog gasa u SAD.

Najstariji požar na svetu gori u Australiji i veruje se da je star preko 6.000 godina. Najpoznatiji je požar koji se sa deponije proširio na rudnik uglja 1962. u Pensilvaniji. Svi pokušaji da se on ugasi su propali. Populacija u ovom gradu se sa 2.700 stanovnika svela na šest.

Naučnici procenjuju da će ovaj požar goreti još 600 godina.

Neki od ovih požara nastanu prirodnim putem. To se dogodilo u Australiji, gde naučnici veruju da je grom izazvao požar koji traje već šest milenijuma.

Mnoge druge izazvao je čovek. Miniranje zatvorenih rudnika je i dalje praksa, iako je to jedan od glavnih uzročnika podzemnih požara.

Ugasiti ove požare je izuzetno teško. Oni mogu biti izuzetno duboki i nepristupačni, a temperatura koju su u stanju da razviju je izuzetno visoka. Pokušaji da se ugase su često veoma opasni, a nijedna metoda do sada nije dala rezultate.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.