Netflix već gubi gomilu pretplatnika zbog naplaćivanja deljenja lozinki

Izvor: Piplmetar.rs, 28.Apr.2023, 23:30

Netflix već gubi gomilu pretplatnika zbog naplaćivanja deljenja lozinki

Netflix ne odustaje od svojih planova da suzbije staru praksu deljenja lozinki. Gigant je najavio da će početi da naplaćuje deljenje naloga u Americi u tekućem kvartalu, ali predloženi planovi su naišli na žestoku reakciju pretplatnika. Mnogi kažu da će otkazati pretplate ako nova pravila budu stupila na snagu.
Međutim, ova politika je već uvedena u nekoliko zemalja. U Španiji je “taksa” za deljenje naloga počela još u februaru, i korisnici su tamo masovno počeli da otkazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << svoje pretplate, pisao je Bloomberg.
Pozivajući se na Kantar istraživanje, Bloomberg je izvestio da je Netflix izgubio više od milion korisnika u Španiji tokom prva tri meseca 2023. Otkazivanje pretplate u prvom kvartalu utrostručilo se u poređenju sa istim kvartalom prošle godine.
Reakcija nije sasvim neočekivana. U razgovoru sa investitorima početkom godine, ko-izvršni direktor kompanije Netflix Greg Piters je rekao da kompanija očekuje “malu reakciju i otkazivanja”. Pre deset dana, striming gigant je rekao da očekuju da će pad biti privremen pre nego što svi korisnici koji su koristili tuđe naloge naprave svoje.
Kako funkcioniše naplata Netflix kaže da može da otkrije kada se lozinke dele van domaćinstava, a domaćinstvo definiše kao mesto gde živi vlasnik naloga. Tehnički, nalozi se mogu deliti i dalje, ali ako korisnici žive u istom domaćinstvu. Tako da, ako ste na drugoj lokaciji od ostalih ljudi koji koriste vaš nalog, moraćete uskoro da platite više.
Kompanija je ranije rekla da koristi kombinaciju IP adresa i ID uređaja kako bi utvrdila da li se nalog koristi na “tačnoj” lokaciji. Ako korisnici žele da podele svoj nalog sa nekim izvan svog domaćinstva, mogu da kupe “dodatnog člana” i dodaju ga na nalog. Ovo je trenutno dostupno u nekoliko država, ali očekuje se da će uskoro biti na globalnom nivou.

sitthiphong / Shutterstock.com
Plaćeno deljenje je prvobitno testirano u Kostariki, Čileu i Peruu, gde košta dodatnih oko 2 do 3 dolara mesečno za svakog dodatnog člana. Ovo je kasnije prošireno na Novi Zeland, Kanadu, Španiju i Portugal, ali se cene razlikuju od zemlje do zemlje. Na Novom Zelandu je recimo oko 5 dolara, u Kanadi 6 dolara, u Španiji 6 evra, a u Portugalu 4 evra.
Što se tiče planova za Evropu, pa i Srbiju, još uvek ne znamo tačan datum kada će doći do promene, ali možete biti sigurni da hoće.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.