Netanjahu u problemu, ostao bez advokata

Izvor: B92, 09.Jul.2020, 11:52

Netanjahu u problemu, ostao bez advokata

Jedan od najvažnijih advokata premijera Izraela Benjamina Netanjahua podneo je ostavku.

On je to učinio jer njegovom klijentu nije dozvoljeno da iz privatnih fondova finansira svoj pravni tim.

Netanjahu kome se sudi za korupciju, a koju on poriče, tražio je 2,9 miliona dolara od svog prijatelja američkog milijardera Spensera Patriha da pokrije troškove advokata.

Međutim, posle preporuke vrhovnog izraelskog tužioca odbor u kancelariji državnog kontrolora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sprečio da Netanjahu primi taj novac uz objašnjenje da bi to bio neprimeren poklon zvaničniku vlade.

Sedamdesetogodišnjem izraelskom lideru, čija se lična imovina procenjuje na više od 10 miliona dolara, naređeno je i da vrati deo novca koji je primio od rođaka iz SAD Natana Milikovskog za pokrivanje sudskih troškova.

Posle toga je advokat Miha Fetman podneo ostavku u desničarskom timu odbrane Netanjahua, a izraelski mediji su preneli da je ostavka povezana s novcem i izgledima da Fetmanovi troškovi neće biti pokriveni.

Izvor direktno povezan sa slučajem potvrdio je sinoć Frans presu da je Fetmanov odlazak povezan s odlukom odbora da se spreči da Netanjahu dobije novac iz privatnih fondova.

Netanjahu je u januaru optužen za primanje skupocenih poklona poput ružičastog šampanjca i kubanskih cigara, tajni dogovor sa jednim izraelskim medijskim mogulom da objavljuje pohvalne vesti o njemu i podmićivanje drugog da blati njegove političke suparnike.

On je u maju osnovao novu vladu jedinstva posle više od godine dana političkog zastoja i već dugo tvrdi tvrdi da je optužen samo da bi se zbacio sa vlasti.

Suđenje Netanjahuu će se nastaviti 19. jula u jerusalimskom orkužnom sudu ali se očekuje da zasedanje bude proceduralno i on nije obavezan da prisustvuje.

Na osnovu izraelskog zakona premijer na funkciji mora da podnese ostavku ako je optužen za krivično delo pošto se sasvim iscrpi pravo na žalbu. U Netanjahuovom slučaju to bi moglo da potraje godinama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.