Netanjahu se odriče dela Trampovog plana

Izvor: B92, 20.Feb.2020, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu se odriče dela Trampovog plana

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odrekao se dela mirovnog plana predsednika SAD Donalda Trampa o prekrajanju izraelske granice.

Na osnovu tog plana bi se više arapskih gradova pripojilo budućoj palestinskoj državi.

Netanjahu je izjavio za izraelski arapski novinarski sajt Panet da ta ideja nije relevantna.

"Moramo izbrisati ideju o transferu. Nema transfera. Neće biti transfera. Niko, ni Jevrejin, ni Arapin neće biti preseljen iz svog doma", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izraelski lider.

U Trampovom planu predstavljenom u Beloj kući 28. januara "razmatra se mogućnost" da se takozvani Trougao, područje jugoistočno od Haife, blizu palestinskog grada Dženina na Zapadnoj obali, uključi u državu Palestinu ako se obe strane slože.

Stanovnici tog područja u kojem je 14 gradova i sela sa više od 260.000 izraelskih Arapa su protestovali protiv ideje da bi jednog dana mogli da žive u novoj palestinskoj državi.

Sugestijom u Trampovom planu se ne predviđa fizičko preseljenje žitelja Trougla već samo prekrajanje granica.

To je pozdravio bivši ministar odbrane izraela Avigdor Liberman, lider ultraanacionalističke partije Izrael naš dom (Izrael bejtenu) koji se već dugo zalagao za takva podešavanja u sklopu svakog mirovnog sporazuma sa Palestincima.

Ideja je međutim ostala po strani i odbacuje je većina izraelskih Arpa kao i mnogi Jevreji u Izraelu.

Izraelski mediji su izvestili početkom ovog meseca da je Netnjahu predložio Vašingtonu da se u plan uključi prekrajanje granica.

Netanjahu je navodno predstavio tu ideju kao teritorijalnu kompenzaciju Palestincima za aneksiju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Stanovnici Trougla se pribojavaju da će kao građani Palestine izgubiti koristi koje imaju od uspešne izraelske ekonomije, zdravstvenog i sistema socijalne pomoći i slobodu da ulaze u Izrael gde su živeli mnogi njihovi rođaci i pre stvaranja jevrejske države 1948. godine.

U Izraelu živi 1.890.000 Arapa i oni čine 21 procenat stanovništva te zemlje.

Mnogi se identifikuju kao Palestinci s izraelskim državljanstvom i žale na diskriminaciju.

Ideja u Trampovom planu smatrana je nerealnom i ranije jer zahteva dogovor svih strana, a Palestinci su plan u potpunosti odbacili.

Kao jedan od razloga da se prekrajanje uključi u plan pominjan je pokušaj da Netanjahu dobije podršku Libermana koji je bio deo njegove vladajuće kolacije do novembra 2018. godine.

Liberman je smatran ključnom za obrazovanje vlade posle izbora u aprilu i septembru na kojima nije bilo jasnog pobednika.

On nije ušao u Netanjahuou koaliciju u aprilu i vlada nije obrazovana.

Isto se ponovilo i posle septembarskih izbora kada se zalagao za vladu jedinstva.

Zato se u Izraelu 2. marta održavaju treći parlamentarni izbori za manje od godinu dan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.