Netanjahu se nada istorijskom poduhvatu

Izvor: B92, 26.Jan.2020, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu se nada istorijskom poduhvatu

Jerusalim -- Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da se nada istorijskom poduhvatu tokom predstojeće posete Beloj kući.

Tamo se očekuje predstavljanje mirovnog plana za Bliski istok predsednika SAD Donada Trampa.

Obraćajući se ministrima na sednici svoje vlade pre polaska u Vašington Natanjahu je opisao trenutno okruženje koje odlikuju bliske veze sa Trampom kao mogućnost za Izrael koja se jednom pruža u životu i koja se ne sme propustiti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Mi smo usred vrlo dramatičnih političkih događaja ali vrhunac tek sledi. Tri godine sam diskutovao sa predsednikom Trampom i njegovim timom o našim bezbednosnim i nacionalnim potrebama- desetine diskusija i stotine sati. U svim tim razgovorima naišao sam na razumevanje u Beloj kući za osnovne potrebe države Izrael", rekao je Netanjahu.

On je dodao da ide u Vašington s velikim osećajem odgovornosti i svrhe i da se nada istorijskom poduhvatu.

Predstavljanje plana je više puta odlagano i čini se da ima malo šansi da uspe.

Palestinci optužuju Trampa da je nefer pristrasan peema Izraelu i unapred su odbacili taj plan.

Međutim, plan bi mogao da da podsticaj Netanjahuu koji vodi treću izbornu kampanju za manje od godinu dana i on bi mogao ostati premijer u vreme kada se bori protiv optužbi za korupciju.

Izraelski lider je pokušao da skrene pažnju od svojih pravnih problema i usredsredi se na svoje bliske veze sa Trampom.

Netanjahuov politički protivni Beni Ganc je fokusirao svoju kampanju na optužbe protiv Netanjahua i očekivano suđenje.

Ganc je u subotu najavio da on takođe ide u Vašington na privatni sastanak sa Trampom.

On je odbio da se zajedno pojavi sa Netanjahuom u Beloj kući jer se pribojava da će premijer iskoristiti priliku da ga nadmaši.

Ganc će se brzo vratiti u Izrael kako bi nastavio ostvarenje svojih planova u parlamentu da blokira Netanjahuov zahtev da dobije imunitet od sudskog gonjenja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.