Netanjahu se hitno sastaje s Pompeom u Briselu

Izvor: B92, 03.Dec.2018, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu se hitno sastaje s Pompeom u Briselu

Jerusalim -- Premijer Izraela Benjamin Netanjahu hitno putuje u Brisel da se sastane s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom da bi razgovarali o razvoju događaja u regionu.

Sastanku će prisustvovati šef Mosada Josi Koen, savetnik za nacionalnu bezbednost Meir Ben Šabat i vojni sekretar pukovnik Avi Blot.

Sastanak pomeren za ponedeljak jer se Pompeo vraća iz Evrope ranije kako bi prisustvovao sahrani bivšeg američkog predsednika Džordža Buša Starijeg.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Pompeo se u Evropi sastao s najvišim diplomatama svake zemlje članice NATO.

Pompeo i Netanjahu sastaće se nedelju dana nakon što je izraelski ambasador u UN Dani Danon rekao novinarima da su zvaničnici administracije SAD najavili Izraelu da su završili svoj mirovni plan za Bliski istok i nameravaju da ga predstave početkom sledeće godine.

Danon je rekao da se Vašington nastojao da uskladi s Jeruslimom vreme predstavljanja plana.

Palestinci su prekinuli veze s Belom kućom otkako je predsednik SAD Donald Tramp u decembru prošle godine saopštio da priznaje Jeruslim kao glavni grad Izraela i potom u maju premestio ambasadu iz Tel Aviva u taj grad.

Administracija SAD je uskratila više od 500 miliona pomoći Palestincima od početka palestinskog bojkota.

Pompeo i Netanjahu sastaće se u vreme pojačane napetosti u odnosima s Iranom zbog ponovnog uvođenja sankcija SAD nakon što je Pompeo optužio Teheran da testira rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave što je kršenje rezolucije UN.

Njih dvojica su se prethodno sastala u aprilu u Izraelu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Netanjahu se večeras hitno sastaje s Pompeom u Briselu

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Dec.2018

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu putuje danas u Brisel da se sastane s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom...Zvaničnici u Netanjahuovom kabinetu izjavili su za izraelski list Hajom da je večerašnji sastanak hitan. U kratkom saopštenju kabineta se navodi da će se razgovarati o razvoju događaja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.