Netanjahu nezadovoljan zbog najave protesta

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 15:26

Netanjahu nezadovoljan zbog najave protesta

Jerusalim -- Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je nagovestio nezadovoljstvo zbog ponovnog pokretanja demonstracija protiv njegovog plana da reformiše pravosudni sistem.

On je pozvao svog glavnog tužioca na razgovor u kabinetu o policijskim protivmerama.

U ponedeljak je predviđeno prvo od tri glasanja u parlamentu o prvom novom zakonu koji ograničava neke od ovlašćenja Vrhovnog suda da presuđuje protiv odluka vlade, ministara i izabranih zvaničnika, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Rojters.

Opozicija navodi da je taj potez još jedan opasan korak ka ograničavanju nezavisnosti suda koji bi na kraju podredio Vrhovni sud političarima i otvorio vrata korupciji. Oni najavljuju da planiraju da intenziviraju demonstracije naredne sedmice.

Demonstranti planiraju da se okupe na glavnom izraelskom aerodromu dok parlament bude raspravljao o nacrtu zakona.

Takođe, veliki lanac tržnih centara najavio je jednodnevno zatvaranje ako glasanje sutra bude uspešno.

U televizijskim izjavama pre sednice vlade, Netanjahu je rekao da je "nezamislivo" da vlada uskrati pravo na demonstracije ili podrži bilo kakvo nasilje protiv demonstranata.

Ali, on tvrdi da takva sloboda ne bi trebalo da se odnosi na "kršenja zakona koja štete osnovnim pravima miliona građana" i odvijaju se gotovo svakodnevno, citirajući poremećaje na aerodromu Ben Gurion, pozive na neposlušnost unutar vojske, zatvaranje glavnih puteva i maltretiranje izabranih zvaničnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izrael: Netanijahu nezadovoljan zbog najave protesta, reforma pravosuđa napreduje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2023

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu danas je nagovestio nezadovoljstvo zbog ponovnog pokretanja demonstracija protiv njegovog plana da reformiše pravosudni sistem i pozvao svog glavnog tužioca na razgovor u kabinetu o policijskim protivmerama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.