Netanjahu kritikovao i zapretio

Izvor: B92, 04.Maj.2020, 23:48

Netanjahu kritikovao i zapretio

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu apelovao je večeras na izraelski Vrhovni sud da se ne meša u njegova nastojanja da obrazuje koalicionu vladu.

Upozorio je da bi odluka protiv njega mogla uvući zemlju u četvrte uzastopne izbore za nešto više od jedne godine.

Netanjahu je to izjavio nakon što je sud drugi dan za redom razmatrao žalbe protiv koalicionog sporazuma.

Govoreći novinarima o situaciji zbog pandemije korona virusa on se osvrnuo na sud, vršeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pritisak da se ne meša u političke poslove jer rizikuje da izazove nove izbore.

"Nadamo se da se sud neće mešati. Nije potrebno da se meša. Postoji volja naroda, jasan izraz volje naroda”, rekao je Netnjahu, ocenivši da će četvrti izbori biti katastrofa za zemlju.

Odluka suda se očekuje krajem ove nedelje i od nje će zavisiti da li Izrael prekida dugu političku paralizu i Netanjahu i njegov bivši politički rival Beni Ganc udružuju snage u vladi jedinstva ili će se u zemlji održati još jedni izbori.

Sud razmatra dva ključna pitanja, da li političar koji je suočen sa optužbama za krivična dela, kao Netanjahu, može da obrazuje vladu i da li je koalicioni sporazum sa Gancom protivzakonit.

Otkako je optužen prošle godine Netanjahu je pojačao napade na pravosuđe i nastoji da se predstavi kao žrtva.

Nakon tri runde izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika Netanjahu i Ganc su u aprilu postigli sporazum da obrazuju vanrednu vladu jedinstva koja će se boriti protiv zaraze koronavirusom i baviti ekonomskim posledicama pandemije.

Na osnovu tog sporazuma Netnjahu će biti premijer prvih 18 meseci, a posle njega Ganc isto toliko.

Po izraelskom zakonu premijer, za razliku od svih javnih zvaničnika, ne mora da podnese ostavku ako je optužen sve do okončanja krivičnog postupka protiv njega.

Netanjahu je optužen za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

On poriče sve optužbe i tvrdi da je žrtva lova na veštice koje su organizovali mediji.

Suđenje je u martu zbog zaraze novim virusom odloženo za maj.

Netanjahuu je stalo da tokom suđenja ostane na funkciji kako bi iskoristio tu poziciju da kritikuje sudski sistem i ojača podršku svojih glasača.

Na osnovu koalicionog sporazuma on će imati uticaja na ključna sudska postavljenja što stvara potencijalni konflikt interesa tokom žalbenog postupka ako bude optužen.

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit izneo je mišljenje sudu da nema pravne osnove da se Netanjahuu zabrani da bude na funkciji iako je suočen sa krivičnim otužbama.

Međutim organizacije koje se zalažu za kvalitetnu vladu su se na to žalile.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Netanjahu: Vrhovni sud ne treba da se meša, rizukuje nove izbore

Izvor: RTS, 05.Maj.2020, 06:26

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je Vrhovni sud da se ne meša u njegove napore da formira koalicionu vladu i upozorio da bi odluka protiv njega mogla da uvuče zemlju u četvrte izbore "bez presedana" za nešto više od godinu dana. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.