Netanjahu: Nećemo popustiti

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 18:13

Netanjahu: Nećemo popustiti

Izrael neće popustiti pod pritiskom da prihvati palestinsku državu, izjavio je premijer Benjamin Netanjahu.

On je to izjavio nakon izveštaja "Vašington posta" da SAD, kao glavni izraelski saveznik, pokreću planove za uspostavljanje palestinske države.

"Izrael kategorički odbacuje međunarodne diktate u vezi sa trajnim rešenjem sa Palestincima", naveo je Netanjahu u saopštenju objavljenom posle razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, napominjući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će Izrael nastaviti da se protivi jednostranom priznanju palestinske države.

Netanjahu je rekao da bi državnost bila "ogromna nagrada" nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji je pokrenuo najnoviji rat u Gazi.

On je dodao da se takav aranžman može postići samo u direktnim pregovorima između dve strane, iako pregovori nisu vođeni od 2014. godine, prenosi Rojters.

Vašington post je u četvrtak objavio da Sjedinjene Američke Države rade sa nekim arapskim zemljama, uključujući Egipat, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju, sa kojima Izrael dugo pokušava da uspostavi diplomatske odnose, na posleratnom planu za region koji bi uključivao čvrst vremenski okvir za uspostavljanje palestinske države.

Najviši izraelski ministri oštro su odbacili takav razvoj događaja u četvrtak, a ministar finansija Bezalel Smotrič, koji živi u naselju na Zapadnoj obali, rekao je da bi palestinska država predstavljala "egzistencijalnu pretnju" za Izrael.

Rešenje o dve države, koje bi stvorilo državu za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi uz Izrael, predstavljalo je ključnu zapadnu politiku u regionu.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Netanjahu poziva na pregovore samo da bi proces ponovo propao.

"Palestinska država nije poklon ili usluga od Netanjahua, već pravo nametnuto međunarodnim pravom i legitimnim međunarodnim rezolucijama“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.