Netanijahu za nasilje krivi Islamski pokret

Izvor: RTS, 18.Okt.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu za nasilje krivi Islamski pokret

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da njegova vlada radi na svim frontovima da zaustavi talas napada i da će se sada pozabaviti izvorom tog fenomena. Islamski pokret označio kao glavnog podstrekača najnovijeg nasilja, preneo je Asošijeted pres.
Benjamin Netanijahu je precizrao da će vlada preduzeti mere protiv Islamskog pokreta u Izraelu, "posebno njegovih finansijskih izvora", koga smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glavnim podstrekačem najnovijeg nasilja, prenosi Tanjug.

Nasilje je izbilo pre mesec dana za vreme obeležavanja jevrejske Nove godine, a bilo je podstaknuto glasinama "da Izrael kuje zaveru da preuzme kontrolu nad najosetljivijim svetilištem u Jerusalmu", koje Jevreji nazivaju Brdo hrama i na kome se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.
Izrael je to oštro negirao, ističući da nema nameru da menja status kvo na osnovu koga je Jevrejima dozvoljeno da posećuju to mesto, jer su tamo nekada bili drevni jevrejski hramovi, ali ne i da se tamo mole.
Izrael optužuje Palestince za hukškanje na nasilje zbog tih glasina, dok Palestinci tvrde da je nasilje rezultat skoro pet decenija izraelske okupacije, više od 20 godina neuspelih mirovnih napora i izgubljene nade da će se nezvaisnost skoro postići.
Neredi koji su počeli na Brdu hrama, proširili su se brzo na ostale delove Jerusalima, Zapadnu obalu i čitav Izrael i na kraju i na granicu s Pojasom Gaze.  Ubrzo su prerasli u palestinske napade, mahom nožem, na izraelske civile i vojnike i nasilne demonstracije.
U tim napadima je ubijeno osmoro Izraelaca, dok je istovremeno i 40 Palestinaca izgubilo život, uključujući 19 napadača, kako ih je označio Izrael.
Ostali su poginuli uglavnom u sukobima s izraelskim snagama bezbednosti.
Izraelski vojnici oterali Jevreje sa zapaljenog svetilišta 
Izraelska vojska oterala desetine jevrejskih vernika sa Josifove grobnice u Nablusu na Zapadnoj obali, koje su nedavno zapalili Palestinci, navodi AP. 
Oko 30 Jevreja otišlo je na to svetilište bez dozvole. Kada su stigli, suprotstavili su im se Palestinci i došlo je do sukoba, prenosi Tanjug.

U dogovoru sa palestinskim bezbednosnim snagama vojska je oterala vernike, a jedan od njih je lakše ranjen, dok ih je petoro odvedeno na ispitivanje u policiju.
To područje je inače pod punom palestinskom kontrolom, ali su Jevrejima molitve dozvoljene, ako se unapred najave i dogovore.
U petak su desetine Palestinaca bacali Molotovljeve koktele na to svetlište, izazvavši požar.
Taj napad je osudio palestinski predsednik Mahmud Abas, a generalni sekretar UN Ban Kimun je rekao da ekstremisti pokušavaju da pretvore najnoviji sukob u verski.
Današnji incident dogodio se nakon pet napada i pokušaja palestinskih napada na Izraelce u subotu u Jerusalimu i na Zapadnoj obali u nastavku nasilja koje traje već mesec dana i ne pokazuje znake smirivanja. CCetvoro palestinskih napadača ubijeno je u tim incidentima.
Tokom proteklih mesec dana ubijeno je osmoro Izraelaca u palestinskim napadima, uglavnom nožem. U isto vreme 40 Palestinaca je poginulo od izraelske vatre, uključujući njih 19 koje je Izrael označio kao napadače, a ostali u sukobima s izraelskim vojnicima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.