Netanijahu pod istragom

Izvor: RTS, 01.Apr.2011, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu pod istragom

Izraelski istražni organi proveravaju navode, prema kojima je Benjamin Netanijahu, između dva mandata, putovao svetom o trošku donatora koji imaju finansijske interese u Izraelu. Premijer Izraela smatra da se protv njega vodi "orkestrirana kampanja klevetanja".

Izraelski državni kontrolor Miha Lindenaštraus najavio je sinoć da će istražiti optužbe da su putovanja Benjamina Netanijahua i njegove supruge Sare, pre nego što je postao premijer 2009. godine, finansirali bogati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << donatori.

Netanijahu je za optužbe, koje je objavila televizija Kanal 10 rekao da je to "orkestrirana kampanja klevetanja".

"To su razne vrste priča od kojih su mnoge apsurdne i obojene hipokrizijom. Nekim novinarima se ne sviđa činjenica da sam ja premijer i pokušavaju da to izmene na svoj način," rekao je Netanijahu, optuživši novinare da su okrutni i najavivši: "Ostaću ovde mnoge godine i neću izmeniti svoje stavove".

U izveštajima se navodi da je Netanijahu trošio naveliko na avionske karte u prvoj klasi, luksuzne hotelske sobe i obede u restoranima tokom decenije između dva premijerska mandata novcem donatora, od kojih neki imaju poslovne interese u Izraelu, prenele su svetske agencije.

Takođe su se čule optužbe da je Netanijahu 2005. godine primio donacije za privatnu kampanju, a da ih nije prijavio državnom kontroloru. U saopštenju kontrolora je navedeno da će on "ispitati finansiranje putovanja od strane privatnih agenata koja nisu u skladu s propisima protiv sukoba interesa."

Izveštaji o sumnjivom finansiranju su prvi značajan skandal za dve godine koliko je Netanijahu drugi put na funkciji premijera.

Netanijahuova kancelarija izdala je saopštenje u kome se ističe da nema nikakve greške u putovanjima od 2002. do 2008. godine kada je Netanijahu bio ministar finansija i član Kneseta.

Državni kontrolor ima moć da preporuči akciju i njegova je istraga preliminarna faza. Ipak, ako zaključi da je bilo sumnjivih rabota, onda slučaj preuzimaju policija i tužioci.

Netanijahu je već podneo tužbu za klevetu protiv Kanala 10 i tiražnog lista Maariv, tražeći odštetu od 300.000 dolara i precizirajući da je list stvorio utisak da je bračni par Netanijahu platio za jedno jelo u inostranstvu 17.000 dolara.

U poslednjih nekoliko godina više izraelskih političara je optuženo za razne prestupe, a Netanijahuov prethodnik Ehud Olmert morao je da da ostavku zbog optužbi za korupciju, uključujući i optužbe da je dvostruko naplaćivao putovanja u inostranstvo.

Bivši predsednik Izraela Moše Kacav je nedavno osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.