Netanijahu otkrio plan za Pojas Gaze

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 10:25

Netanijahu otkrio plan za Pojas Gaze

Benjamin Netanijahu predstavio je članovima ratnog kabineta plan za Gazu, prema kojem je cilj da se umesto Hamasa instaliraju "lokalni zvaničnici".

To je prvi put da su planovi za Pojas Gaze nakon rata zvanično predstavljeni kabinetu na odobrenje, piše Tajms of Izrael.

U dokumentu koji je Netanijahu predstavio na sastanku u četvrtak ne pominje se konkretno Palestinska uprava, niti se isključuje njeno učešće u posleratnom upravljanju Pojasom Gaze.

Umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toga navodi se da će civilne poslove u Gazi voditi "lokalni zvaničnici" koji imaju "administrativno iskustvo" i koji nisu povezani sa, kako je navedeno, "zemljama ili entitetima koji podržavaju terorizam".

U saopštenju se ističe da će dokument poslužiti kao osnova za buduće diskusije u vezi sa posleratnim upravljanjem Pojasom Gaze. U planu je navedeno da je neposredan cilj da Izraelske odbrambene snage nastave postizanje svojih ciljeva, a to su uništavanje vojnih kapaciteta i infrastrukture Hamasa i Islamskog džihada i oslobađanje talaca, a kao dugoročan cilj navedeno je uklanjanje svake bezbednosne pretnje iz Pojasa Gaze.

Kao srednjoročni cilj navodi se da će IDF zadržati neograničenu slobodu da deluje u celom Pojasu Gaze kako bi sprečio ponovnu pojavu "terorističkih aktivnosti". Ističe se da će Izrael nastaviti već pokrenuti projekat uspostavljanja sigurnosne tampon zone na palestinskoj strani granice Pojasa Gaze.

U dokumentu se navodi da će Izrael nametnuti zatvaranje granice Pojasa Gaze sa Egiptom kako bi sprečio, kako se ističe, "oživljavanje terorističkih aktivnosti i krijumčarenje". Netanjahuov plan predviđa i "potpunu demilitarizaciju" Pojasa Gaze iznad onoga što je potrebno za održavanje javnog reda.

Planom je takođe predviđeno zatvaranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) zbog navodne umešanosti 12 članova njenog osoblja u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Navodi se da će Izrael raditi na tome da tu agenciju zameni "odgovornim međunarodnim organizacijama za pomoć". U dokumentu se ističe da će plan za obnovu Pojasa Gaze finansirati i voditi zemlje koje su, kako se navodi, prihvatljive za Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Netanjahu otkrio plan za Pojas Gaze

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Feb.2024

TEL AVIV - Benjamin Netanjahu predstavio je članovima ratnog kabineta plan za Gazu, prema kojem je cilj da se umjesto Hamasa instaliraju "lokalni zvaničnici".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.