Netanijahu: Odgovorićemo na napad

Izvor: B92, 05.Apr.2012, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu: Odgovorićemo na napad

Tel Aviv -- Izrael će udariti na one koji napadaju njegove građane, kaže izraelski premijer Benjamin Netanijahu nakon raketnog napada na Ejlat. Egipat: Nije naša raketa.

Netanijahu je istakao da je egipatsko Sinajsko poluostrvo, odakle je raketa ispaljena, kako se veruje, odavno postalo baza za terorističke napade na Izraelce.

Raketa tipa "grad" je eksplodirala nešto posle ponoći kraj stambenog dela letovališta Ejlat na Crvenom moru, blizu granice s Egiptom. Povreda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i štete nije bilo, jedino su neki stanovnici pretrpeli šok.

"Sinajsko poluostrvo se pretvorilo u rampu za lansiranje raketa. Izrael će udariti na one koji pokušavaju da ga povrede u ovom incidentu, kao i u drugim", kazao je Netanijahu.

Reagujući na napad, izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao je da terorizam neće skoro nestati.

"Izazov terorizma nije okončan i pratiće današnje vojnike dok im se kosa ne proredi i posedi", kazao je Barak.

Šef policije u Ejlatu Ron Gertner kazao je da je grad bio u visokoj pripravnosti zbog predstojećeg jevrejskog praznika Pashe. On je dodao da se na osnovu dometa rakete procenjuje da je ispaljena sa Sinaja i da su u Ejlat stigle dodatne bezbednosne snage da pomažu policiji nakon eksplozije.

Ostaci rakete nađeni su kraj jednog gradilišta, nakon što su jake eksplozije potresle grad. Bezbednosne snage dale su se u potragu za tragovima drugih raketa.

"Mi danas gradimo ogradu. Ograda neće zaustaviti rakete, ali ćemo mi naći rešenje za rakete takođe", kazao je Netanijahu, aludirajući na bezbednosnu ogradu koja se podiže na inače poroznoj granici prema Egiptu.

Kroz nju su se u avgustu prošle godine sa Sinaja ubacili ekstremsti, za koje se veruje da su Palestinci, i ubili osam Izraelaca. U izraelskoj poteri za napadačima poginulo je petoro egipatskih bezbednjaka.

Egipat: Nisu ispaljene rakete sa Sinaja

Raketni napad na izraelski grad Ejlat na Crvenom moru nije izveden sa Sinajskog poluostrva, izjavio je jedan egipatski bezbednosni zvaničnik, uprkos izveštajima o navodnim pokušajima egipatskih snaga da lociraju odgovorne za raketiranje.

Raketa tipa "grad" eksplodirala je blizu stambenog dela letovališta Ejlat, nedaleko od granice s Egiptom. Povređenih i štete nije bilo, ali su neki stanovnici pretrpeli šok.

Bezbednosne snage našle su tragove rakete na jednom gradilištu, nakon što su dvadesetak minuta posle ponoći eksplozije potresle grad.

Komentarišući procene da je raketa ispaljena sa Sinaja, načelnik egipatske bezbednosti na južnom delu tog poluostrva rekao je da to nije slučaj.

Drugi egipatski zvaničnici, koji su tražili da ostanu anonimni, međutim, kazali su da egipatske bezbednosne snage i vojna letelica pretražuju južni Sinaj u potrazi za militantima za koje se sumnja da stoje iza napada, preneli su izraelski mediji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Netanijahu: Odgovorićemo na napad

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Apr.2012

Izrael će udariti na one koji napadaju njegove građane, izajvio je premijer Benjamin Netanijahu nakon raketnog napada na Ejlat. Netanijahu je istakao da je egipatsko Sinajsko poluostrvo, odakle je raketa ispaljena, kako se veruje, odavno postalo baza za terorističke napade na Izraelce. Raketa...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.