Netanijahu: Izrael će ostati snažna demokratija

Izvor: B92, 30.Apr.2023, 22:09

Netanijahu: Izrael će ostati snažna demokratija

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu poručio je danas da će njegova zemlja ostati "snažna demokratija", uprkos planiranoj reformi pravosuđa.

"Jedno vam garantujem. Na kraju ovog procesa, Izrael koji je bio i jeste demokratija, ostaće snažna demokratija", izjavio je Netanijahu za Si-En-En.

On je dodao da su demonstracije koje traju već nedeljama znak čvrstine javne debate. Izraelski premijer je tokom intervjua nagovestio da bi možda mogao da odustane od jedne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od najkontroverznijih izmena zakona o pravosuđu, koja se odnosi na davanje ovlašćenja parlamentu da poništava odluke Vrhovnog suda.

"Ne možemo da pomerimo klatno sa jedne strane, odnosno sudske vlasti, na drugu, gde biste u suštini imali situaciju u kojoj parlament prostom većinom nadglasava odluke Vrhovnog suda", rekao je Netanijahu.

On je poručio da je Izrael izbačen iz ravnoteže.

"Veliki je izazov vratiti zemlju u ravnotežu koju prihvata većina demokratija", rekao je premijer Izraela.

Desetine hiljada demonstranata u subotu su, 17. nedelju zaredom, protestovale širom Izraela protiv vladajuće koalicije premijera Netanijahua. Pored masovnih demonstracija u Tel Avivu, manji protesti su zabeleženi u nekoliko izraelskih gradova, preneo je AP.

Demonstranti od vlade zahtevaju da potpuno odbaci predloge o izmenama pravosuđa jer navode da se predloženim izmenama ugrožavaju demokratske vrednosti Izraela. Oni tvrde da je Netanijahu u sukobu interesa jer pokušava da preoblikuje pravni sistem države u trenutku kada mu se sudi.

Protesti su počeli početkom godine, a organizatori najavljuju da će biti nastavljeni, uprkos tome što je Netanijahu prošlog meseca odložio usvajanje izmena zakona, dodaje AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.