Netaknuti sneg Karpata

Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netaknuti sneg Karpata

Zbog fantastičnih uslova za skijanje i vrlo pristupačnih cena, zimski centri na Visokim Tatrama privlače skijaše iz čitave Evrope. Ovaj planinski masiv, ujedno i nacionalni park, nalazi se na severu Slovačke, duž granice s Poljskom. Visoke Tatre su najviši planinski venac Karpata, s trista impresivnih vrhova, od kojih 26 prelaze nadmorsku visinu od 2.500 m.

Ski-centri Tatranska Lomnica, Štrpske Pleso i Stari Smokovec pravi su raj za iskusne skijaše i snoubordere, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za porodice s decom koje žele da se odmaraju na planini s blagotvornom klimom.

Od Beograda do Tatranske Lomnice ima 683 km, odnosno desetak sati vožnje autoputem kroz Mađarsku, a po ulasku u Slovačku putuje se prema Banskoj Bistrici i Ružomberoku.

Staze

U čitavoj regiji ukupno ima 60 km staza povezanih sa 50 ski-liftova. Gondolom iz Tatranske Lomnice stiže se na 1.750 m nadmorske visine do skijališta Skalnate Pleso. Odatle polazi uspinjača do staze Sedlo, koja je na visini od 2.200 metara.

Ski-centar Štrpske Pleso nalazi se na 1.350 do 1.840 metara nadmorske visine, uz samo jezero. Ovde postoji šest odlično uređenih staza i oko 16 km staza za kros-kantri skijanje. Za početnike je najpogodnija blaga staza u Starom Smokovecu. Noćno sankanje plaća se oko osam evra.

Petodnevni ski-pas za čitavu regiju za odrasle košta 82 evra, a za decu 57 evra. Između ski-centara saobraća voz na električni pogon. Najam opreme košta oko 20 evra dnevno, a dvosatna obuka u ski-školi šest evra za decu i sedam i po za odrasle.

Provod

Odličnu slovačku kuhinju, jelenski odrezak ili svinjsku kolenicu s renom možete da probate u restoranima „Bohemija" u mestu Štrpske Pleso i „Zbojnička koliba" u Tatranskoj Lomnici. Glavno jelo u proseku košta od tri do sedam evra, pivo do jedan evro, boca vina od dva do šest evra, mineralna voda do 80 evrocenti, kafa 70 evrocenti.

Plus

Bandži skokovi i paraglajding s najviših vrhova Visokih Tatri prava su atrakcija za turiste, a koštaju oko 385 evra za grupu od pet do šest osoba.

Za sat vremena vožnje saonicama s konjskom zapregom treba da izdvojite 17,5 evra, a za sat vremena vožnje skutera 70 evra. U Tatranskoj Lomnici je postavljena bandži-trambolina za decu, a dvadeset minuta zabave košta šest evra.

Visoke Tatre

- Za sedmodnevni smeštaj u hotelu „Argo" sa dve zvezdice preko agencije „Kvatro travel" u januaru treba da izdvojite 185 evra. Usluga je na bazi polupansiona, a u cenu aranžmana uračunat je i autobuski prevoz. U istom periodu zimovanje u hotelu „Zornička" sa četiri zvezdice preko agencije „Odeon" staje 290 evra, a za prevoz treba da se doplati još 60 evra

- Boravišna taksa je jedan evro

- Više informacija na sajtu www.tatry.sk

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.