Nesvrstani izrazili privrženost svojim principima

Izvor: Beta, 06.Sep.2011, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesvrstani izrazili privrženost svojim principima

BEOGRAD, 6. septembra 2011. (Beta) - Učesnici ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih, koji se održava u Beogradu, izrazili su u utorak privrženost principima ustanovljenim pre 50 godina medju kojima su mir, bezbednost, razvoj i socijalna pravda.

Tokom završnog, drugog dana konferencije učesnici su u govorima podsetili da je pre 50 godina Pokret osnovalo 25 država a da ih je danas 118, kao i na izuzetno važnu ulogu tog pokreta i njegovih lidera.

Idejni tvorci Pokreta su bili predsednik Jugoslavije Josip Broz - Tito, prvi premijer Indije Džavaharlal Nehru, drugi presednik Egipta Gamal Abdel Naser, prvi predsednik Gane Kvame Nkrumah i prvi predsednik Indonezije Sukarno.

Govornici su istakli da se svet danas, u odnosu na dane kada je Pokret osnovan, mnogo promenio i da se suočava sa novim izazovima. Takodje su čestitali Srbiji na iniciranju sastanka i njegovoj dobroj oganizaaciji, a čestitke su upućene i Egiptu koji sastanku predsedava.

Učesnicima su se obratili, jedni za drugim, predstavnici Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine - država nastalih raspadom SFRJ, koje danas, kao i Srbija, imaju status posmatrača u Pokretu.

Današnji deo sednice otvorio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić a govorili su i potpredstavnici Kube, Šri Lanke, Azerbejdžana, Belorisije, Nigerije, Ugande, Etopije, itd.

..

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokret nesvrstanih inicirao međunarodnu politiku za miroljubiv i pravedan svjetski poredak

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Sep.2011

BEOGRAD - Pokret nesvrstanih ima važnu ulogu u svijetu, inicirao je međunarodnu politiku za miroljubiv i pravedan svjetski poredak, utemeljio partnerstvo, te međusobno poštovanje i solidarnost, ocijenjeno je na prvom panelu ministarske konferencije povodom obilježavanja 50. godina od osnivanja Pokreta.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Završen skup Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Sep.2011

Učesnici dvodnevnog ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih, koji je u utorak uveče završen u Beogradu, izrazili su privrženost principima ustanovljenim pre 50 godina među kojima su mir, bezbednost, razvoj i socijalna pravda i založili se za mirno rešavanje sukoba u svetu i za dijalog. Tokom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.