Nesuglasice na najvišim nivoima - ko bi trebalo da se vakciniše? Bogati uzeli sve

Izvor: B92, 07.Maj.2021, 23:15

Nesuglasice na najvišim nivoima - ko bi trebalo da se vakciniše? Bogati uzeli sve

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ocenila je da deca ne treba da se vakcinišu protiv kovida 19 dok se ne vakcinišu stariji i rizične grupe u svim državama.

"Hteli bismo ponovo da naglasimo da prioritet treba da bude da sve države dobiju cepivo za visokorizične grupe pre nego što počnu da sevakcinišu oni koji su u puno manjoj opasnosti od zaraze", rekla je Kejt Obrajen, direktorka odeljenja SZO za imunizaciju i vakcinisanje.

To upozorenje dolazi nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Kanada u sredu odobrila cepivo Pfizera i BioNTecha za adolescente od 12 godina nadalje, postavši prva država koja je to učinila.

Očekuje se da će to iduće nedelje da učine i Sjedinjene Države, a Nemačka je najavila da će vakcina svima starijima od 12 godina da bude ponođena do kraja avgusta.

"Sadašnja situacija je neprihvatljiva"

Proširenje kampanje vakcinacije na adolescente bogatijih zemalja moglo bi da poveća nejednakost u distribuciji cepiva, koju SZO iznova kritikuje.

"Kad cepiva budu raspodeljena na adekvatan i ravnopravan način - da svaka država dobije dovoljno cepiva za prioritetne grupe, snažno ćemo pozdraviti davanje cepiva mlađim generacijama", naglasila je Obrajen, a prenosi agencija France Presse.

Čelnik SZO Tedros Adhanom Gebrejesus zatražio je pak u petak da bogate zemlje članice G7 daju apsolutan prioritet ravnopravnom pristupu cepivu, ističući da je sadašnja situacija "neprihvatljiva".

"Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna su cepiva, ravnopravnost u cepljenju", kazao je dodavši da pandemija nedeljno odnese 100 hiljada života.

"Svi znamo šta treba učiniti kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, a time i imunizacija u svim državama", kazao je čelnik SZO.

Istakao je kako je "više od 80 odsto doza cepiva" dato u bogatijim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0.3 odsto.

"To je neprihvatljivo, ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva", zaključio je Gebrejesus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.