Nestvarna biografija najpoznatijeg advokata SFRJ: Stajao u redu za GASNU KOMORU, pa se desilo pravo ČUDO

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2021, 16:47

Nestvarna biografija najpoznatijeg advokata SFRJ: Stajao u redu za GASNU KOMORU, pa se desilo pravo ČUDO

Jedan od najpoznatijih advokata u bivšoj Jugoslaviji, na sopstvenoj koži osetio je dah smrti

Filota Fila (1914-1983), jedan od najpoznatijih advokata u bivšoj Jugoslaviji, na sopstvenoj koži osetio je dah smrti, u koncentracionom logoru Mauthauzen, u koji je, kao partizan, prebačen 1943. iz Banjičkog logora, u Beogradu.

Kasnije je pričao da se na Svetog Nikolu našao u redu za gasnu komoru. Neverovatnim spletom okolnosti mašina smrti pokvarila se neposredno pre >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << no što će doći na red.

Uz opasku da mu je "srećan dan", jedan nemački oficir ga je uzeo da mu izglanca čizme.

Filota je tako dobro obavio posao da je oficir u čizmama mogao da se ogleda. To mu je spaslo život. Oficir ga je zadržao kao veštog radnika. Oslobođenje je dočekao sa 40 kilograma i tuberkulozom, ali je preživeo!

Kasnije, do kraja života, iako Cincar, slavio je Svetog Nikolu kao kućnu slavu. I branio je na smrt osuđene.

- Gledao sam smrti u oči i na Banjici i u Mauthauzenu, gledao sam ljude kad su ih odvodili na stratišta, poznavao sam mnoge osuđene na smrt jer sam, kao branilac, svakodnevno kontaktirao sa njima, i znam kako se neljudski oseća čovek osuđen da više ne živi - napisao je Filota Fila u predgovoru svoje knjige "Branio sam na smrt osuđene".

Kako navodi, branio je u 53 slučaja u kojima je izrečena smrtna kazna, od kojih je 12 izvršeno. Ipak, za najspektakularnije u karijeri smatrao je suđenje Šefki Hodžić, koju je zastupao sa sinom Tomom Filom i sestrićem Đorđem Belom. Proces Šefki iz Jusića, u Bosni, od oktobra 1969. do proleća 1972. pratio je ceo svet.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.