Nestašice vode u Dimitrovgradu

Izvor: RTS, 25.Jul.2019, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestašice vode u Dimitrovgradu

U poslednjih mesec dana, zbog suše i neracionalne potrošnje vode, građani Dimitrovgrada, posebno oni koji žive u višim delovima, imaju problema sa vodosnabdevanjem. Lokalna samouprava je uputila apel za štednju vode, a nestašice mogu da budu rešene tek za nekoliko godina.
Meštani naselja "Čuj petl" u Dimitrovgradu kažu da probleme sa vodosnabdevanjem imaju godinama, ali su oni posebno izraženi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tokom leta. Nezadovoljni su jer su nestašice vode česte. Kada vode ima, pritisak je slab, pa ne mogu da uključe veš mašine i bojlere.
"Teško je. Možete li vi u 21. veku da nemate kapi vode u kupatilu. Ja sam poslednja u ovoju mahali i vodu nemam ni u kupatilu", kaže Todorka Đorđev iz Dimitrovgrada.
"Ne napadamo nikoga, ali tražimo da naša opština i naš komunalac reše ovo tehničko pitanje. Uzalud cisterna dođe kada mi ne možemo da nosimo vodu. Nedavno sam operisana", kaže Trojanka Mitov iz Dimitrovgrada.
Građani kažu da posle svake žalbe iz javnog preduzeća "Komunalac" pošalju cisternu sa vodom.
"Ali to nije rešenje. Dobijemo neki odgovor da bi nas smirili, ali ljudi su stari i nemoćni i ne mogu non stop da samo da se žale. Mora da se uradi nešto konkretno", navodi Dejan Mitov iz Dimitrovgrada.
U lokalnoj samoupravi kažu da je zbog suše smanjena izdašnost gotovo svih izvorišta pijaće vode u opštini Dimitrovgrad. Problema ima u svim višim delovima grada. Zato je meštanima upućen apel da štede vodu i da ne zalivaju bašte. Za trajno rešenje problema neophodno je proširenje izvorišta.
"To je veliki zadatak i obaveza za koju su potrebne dve do tri godine, da bi se proširio broj bunara na izvorištu. Jedino na taj način možemo povećati količinu vode koju distribuiramo građanima", kaže Saša Aleksov, direktor JP "Komunalac".
Ukoliko mere štednje ne urode plodom najavljena je mogućnost uvođenja dvostruke tarife, odnosno više cene za one koji troše veće količine vode. U lokalnoj samoupravi se nadaju da će uspeti da izbegnu restrikcije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.