Nestalo je... A veličine je Švajcarske

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 12:36

Nestalo je... A veličine je Švajcarske

Područje tropske šume veličine Švajcarske izgubljeno je prošle godine zbog povećanog gubitka drveća u šumama.

To znači da je odluka o okončanju krčenja šuma koju su doneli svetski lideri na samitu COP26 2021. u velikoj meri podbacila. Kako prenosi BBC, u svetu svakog minuta nestane šume površine fudbalskog terena, a Brazil prednjači po kilometraži izgubljenih tropskih šuma.

Na samitu COP26 više od 100 svetskih lidera potpisalo je Glazgovsku deklaraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o šumama, kojom su se obavezali da će zajedno raditi na ''zaustavljanju i preokretanju gubitka šuma i degradacije zemljišta do 2030. godine''.

Pakt iz Glazgova je dogovoren nakon što prethodni sporazum potpisan 2014. nije uspeo da zaustavi gubitak drveća.

Krčenje ili spaljivanje šuma u Brazilu, Demokratskoj Republici Kongo i Indoneziji dovešće do toga da se ugljenik oslobađa u atmosferu, podižući temperature širom sveta.

Ove šume ključne su i zbog održavanja biodiverziteta i za život na milione ljudi.

Prema novim podacima, koje je objavio Univerzitet Merilend, tropski regioni su 2022. izgubili 10 odsto više prašuma nego 2021. godine, sa nešto više od 4 miliona hektara, skoro 16.000 kvadratnih milja, ukupno posečenih ili spaljenih.

''Pitanje je da li smo na pravom putu da zaustavimo krčenje šuma do 2030. godine. A kratak odgovor je jednostavan ne'', rekao je istražitelj Instituta za svetske resurse Rod Tejlor.

''Globalno, daleko smo skrenuli sa puta i krećemo se u pogrešnom smeru. Naša analiza pokazuje da je globalna seča šuma u 2022. godini bila preko milion hektara iznad nivoa koji je potreban da bude na putu ka nultom krčenju šuma do 2030. godine'', naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Svakih pet sekundi uništi se ČITAV FUDBALSKI STADION": Područje tropske šume VELIČINE ŠVAJCARSKE nestalo u 2022.

Izvor: Blic, 27.Jun.2023

Područje tropske šume veličine Švajcarske izgubljeno je prošle godine zbog povećanog gubitka drveća u šumama, što znači da je odluka o okončanju krčenja šuma koju su doneli svetski lideri na samitu COP26 2021. u velikoj meri podbacilo.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.