Izvor: Nezavisne Novine, 28.Avg.2020, 21:40

Nestali, ali ne i zaboravljeni

U nedjelju, 30. avgusta, deveti put se obilježava Međunarodni dan nestalih. Ovo je dan za sve ljude širom svijeta da zastanu i sjete se onih koji se vode kao nestali.

Izgubiti voljenu osobu je bolno. Ali, izgubiti voljene i ne znati njihovu sudbinu ili mjesto vječnog smiraja slama srce. Ovo je agonija stvarnosti u kojoj mnoge porodice širom zapadnog Balkana žive duže od dvije decenije.

Čak 40.000 osoba je nestalo tokom konflikta devedesetih godina prošlog vijeka na >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << teritoriji bivše Jugoslavije. Njih 11.000 se još vode kao nestale. Ovo ostaje jedna od najbolnijih ostavština tih sukoba.

Dok se sjećamo nestalih, odajemo počast onima koji naporno rade da pronađu i identifikuju žrtve konflikta i na neki način pruže utjehu ožalošćenim porodicama.

U dugotrajnom bolu i patnji rodila se i nevjerovatna priča. Više od 70 odsto onih koji su prijavljeni kao nestali po završetku borbenih djelovanja je pronađeno. Nijedan drugi postkonfliktni region nije postigao tako visok stepen identifikacije.

Jedan od razloga je upotreba nove tehnologije koja je revolucionizovala proces identifikacije ljudskih ostataka. Koriste se DNK uzorci šire porodice, kao i one bliže, što će omogućiti dalji napredak u zatvaranju ovog bolnog poglavlja ostavštine konflikta.

Ujedinjeno Kraljevstvo imalo je privilegiju da pruži podršku i da radi sa institucijama vlasti, kao i lokalnim i međunarodnim organizacijama. Oni nastoje da porodicama daju nadu da će njihovi najmiliji biti pronađeni i identifikovani i da će naći smiraj.

Porodice nestalih imaju snažnu priču za pričanje. Njihovi glasovi i djela bili su od stalne pomoći onima koji rade na ovom pitanju. S poniznošću svjedočimo njihovoj hrabrosti i odlučnosti. Kao što je Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Charles rekao na sastanku s njima u Londonu, "njihovo dostojanstvo i humanost nam svima može poslužiti kao lekcija i podsjetnik da pomirenje nije samo teoretski apstraktni pojam".

Na samitu o zapadnom Balkanu održanom u Londonu u julu 2018. godine, u zajedničkoj deklaraciji regionalni lideri obavezali su se da će osigurati nepristrasne i efikasne istrage u slučajevima nestalih osoba, riješiti što više slučajeva, aktivno uključiti porodice u proces te se suzdržati od politizacije tog pitanja. Danas ih sve podsjećamo na preuzete obaveze.

Mi ostajemo predani pružanju pomoći pri jačanju napora s ciljem lociranja i identifikacije onih koji se još vode kao nestali. Još bliža bilateralna i regionalna saradnja će biti ključna u rješavanju otvorenih slučajeva. Ključni dio ovoga je Grupa za nestale osobe, koju su uspostavili instituti za traženje nestalih Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije sa Međunarodnom komisijom za nestale (ICMP). Plan Grupe jasno navodi aktivnosti koje će zemlje preduzeti u vezi s pitanjem otvorenih slučajeva nestalih osoba, uključujući i pokretanje ključne javne baze podataka.

Pozdravljamo odlučnost instituta za traženje nestalih osoba da zajedno rade prekogranično i da porodice zauzmu centralno mjesto u tom procesu. Ohrabrujemo ih da nastave s jednakim osjećajem svrhe i urgentnosti, kako bi porodice koje još traže svoje nestale našle smiraj.

U sklopu sjećanja danas podvlačimo našu spremnost pružanja podrške značajnom radu koji još treba uraditi. Snažno smo usmjereni ka cilju rješavanja više hiljada otvorenih slučajeva. Nastavićemo da radimo sa ciljem postizanja pravde za žrtve konflikta, za smiraj njihovih porodica te za trajno pomirenje širom ovog prelijepog regiona.

(Zajednička kolumna Nicholasa Abbotta, britanskog ambasadora na Kosovu, Matthewa Fielda, britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Sian MacLeod, britanske ambasadorke u Srbiji, Karren Maddocks, britanske ambasadorke u Crnoj Gori, i Helen Walker Flemming, otpravnice poslova u Britanskoj ambasadi u Hrvatskoj)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Nestali, ali ne i zaboravljeni

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Avg.2020

U nedjelju, 30. avgusta, deveti put se obilježava Međunarodni dan nestalih. Ovo je dan za sve ljude širom svijeta da zastanu i sjete se onih koji se vode kao nestali.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.