Nesposoban zbog Pravilnika

Izvor: RTS, 09.Feb.2014, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nesposoban" zbog Pravilnika

Zbog igre reči u Pravilniku o bližim zdravstvenim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozači određenih kategorija motornih vozila, Dragan Petrović posle transplantacije, ostao bez dozvole za rad.

Dragan Petrović iz Valjeva posle transplantacije, ostao je bez dozvole za rad. Krivac za takvu situaciju je igra reči u Pravilniku o bližim zdravstvenim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozači određenih kategorija motornih vozila.

Valjevac Dragan Petrović predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se kao zdrav, prav i psihički stabilan čovek. Tako izgleda i tako sebe opisuje, iako ga specijalisti Medicine rada posle transplatacije bubrega proglašavaju drugačije. Jedan lekar je Dragana koji je radio kao profesionalni vozač u "Železnicama Srbije", koji izdržava četvero dece, proglasio trajno psihofizički nesposobnim za rad.

"Ja sam posle ove priče otišao u KCS i meni je doktorka rekla, a gde vam je pratnja. Pitao sam što? Ona kaže ako si psihofizički nesposoban trebalo je da dođeš sa pratnjom. Znači po mišljenju doktorke, meni treba pratnja, ja sam nesposoban, nemam pravo da upravljam svojim autom, nemam pravo da živim, zašto, zato što mi je majka dala bubreg?", kaže Petrović.

Dobio je bubreg, koji ga prema redovnoj proceni Konzilijuma Nefrološke klinike Kliničkog centra odlično služi. Ipak, s tim se ne slažu lekari Medicine rada, koji tvrde da on više nije sposoban da bude profesionalni vozač, jer bi transplantirani organ mogao iznenada da otkaže.

Nefrolog, KCS-a Mirjana Laušević kaže da u ovom slučaju iznenadna nesposobnost ne može da nastupi zato što otkaz aktivnog ili transplantiranog bubrega ne nastupa u sekundima ili minutima.

"Jedan od smisla transplantacije jeste i da bolesnici obnove i svoju radnu sposobnost posle kraćeg postoperativnog perioda", ističe Lauševićeva.

Dragan Petrović kaže da mu je ova priča unazadila život u zadnja tri meseca, jer cilj transplantacije jeste da se čoveku podari zdrav, nov život.

Petrović je za sada trajno proglašen nesposobnim za rad. Ostaje mu da sačeka mišljenje Drugostepene komisije. Nada se da će u međuvremenu Pravilnik biti izmenjen. U suprotnom, pravdu će potražiti na sudu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.