Nespavanjem spasava sina

Izvor: Politika, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nespavanjem spasava sina

Loznica – Dvadesetogodišnji Ljubinko Nikolić iz Voćnjaka, kod Loznice, boluje od mišićne distrofije koja mu je ugrozila pluća i srce, pa mu je potreban aparat za mehaničku ventilaciju pluća koji košta 415.000 dinara. Otac Dušan (53) i majka Slobodanka (46) ne mogu da ga kupe i olakšaju život svom sinu koji boluje deset godina a poslednjih sedam je vezan za postelju. – Razboleo se u trećem razredu od upale levog plućnog krila koja se iskomplikovala, pa je šest meseci bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Beogradu. Da bi mogao da bude kod kuće, kupili smo aparat za aspiriranje. Ali, ako duže nema struje, aparat ne radi, pa moramo da idemo u lozničku bolnicu. Ljubinko je mogao da hoda do pre sedam godina, a onda mu se od ležanja deformisala kičma i oslabili mišići. Od tada je nepokretan. Aparat za mehaničku ventilaciju "veštačkih pluća", koji mu je propisao Klinički centar u Beogradu, mnogo bi mu pomogao, jer bi uređaj "disao" umesto njega. Ovaj aparat može da radi i bez struje i on nam je jedino rešenje – kaže nam Slobodanka, koja tokom dana više puta aspirira sina.

Poslednjih deset godina nije spavala ni jednu noć! Da bi Ljubinko u snu neometano disao, ona mu balon-ampulom, preko ugrađene traheostome, cele noći upumpava vazduh u pluća! Četiri sata sna Slobodanka "uhvati" tokom dana, a tada je uz Ljubinka Dušan.

Nikolići su se obraćali opštini i Centru za socijalni rad od kojih su dobili po 50.000 dinara, a pre dva meseca su po lozničkim firmama sakupili još 29.000 dinara. Pomoć za Ljubinka može se uplatiti na ime Slobodanka Nikolić, na žiro-račun 160–5700100044552–55, kod Banke Inteza. – Žena ne radi, ja imam privremenu invalidsku penziju od 5.200 dinara, a sin prima tuđu negu i pomoć od 14.000. Imamo prodavnicu od koje preživljavamo tako da sami, nažalost, ne možemo da sakupimo potreban novac. Krivo mi je što sam 27 godina radio u "Viskozi", od plate davao za zdravstveno osiguranje i doprinose a sada treba da molim i prosjačim da bih detetu nabavio neophodan aparat – objašnjava otac Dušan.

Ljubinko kraj kreveta ima kompjuter koji mu je uz čitanje jedina zabava. Nismo sa njim mnogo razgovarali, da se ne zamara, ali je potvrdio da mu je želja nabavka "veštačkih pluća". Nikolići se nadaju da će sakupiti potreban novac i da će pomoći i oglas Opštinskog veća koje je ovih dana putem lokalnog radija i televizije pozvalo Lozničane da pomognu Ljubinku. Do tada će Slobodanka nastaviti da dežura iz noći u noć kako bi obezbedila vazduh za bolesnog sina.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.