Nesnosan smrad iz   kafilerije

Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesnosan smrad iz kafilerije

Somobr - U blizini somborske kafilerije godinama se širi nesnosan smrad, koji je poslednjih dana izuzetno pojačan. Šetači u večernjim časovima izbegavaju da prođu pored „Proteinke", ali stanari koji žive u neposrednoj blizini kafilerije, namaju gde. Iz fabrike je saopšteno da se smrad oseća zato što je došlo do havarije filtera, a upućeni odgovaraju da filteri nisu jedini problem, jer iz „Proteinke" dopiru užasni smradovi svake večeri kada se istovara kofiskat. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Problem bi bio rešen kada bi kafilerija bila izmeštena u Rančevo, koje je od grada udaljene 15 kilometara. Trenutno je kafilerija udaljena nekoliko stotina metara od tržnih centara i višespratnica. Naugroženiji su stanovnici Nove Selenče, najurbanijeg dela grada, u kome živi više od 10.000 Somboraca. Rada Birvalski, direktor „Proteinke", kaže da su pre nekoliko dana, zbog tehnološke intervencije, filteri u pogonima bili isključeni. Ove naprave su dobrog kvaliteta u njih je fabrika uložila mnogo novca.

- Iz pogona se vazduh isisava pomoću jakih ventilatora i propušta kroz toranj, u kome se obavlja tuširanje vazduha s dodatkom čistog hlora. U tom tehnološkom postupku stvaraju se soli amonijum-hlorida, koje nemaju nikakav miris- kaže Birvalski.

Posle toga je postavljeno pitanje zašto predveče stanovnici Nove Selenče moraju da zatvaraju prozore. Tada je smrad iz kafilerije nesnosan.

- Ti neprijatni mirisi nastaju prilikom dopremnja konfiskata. To su crkotine životinja i klanični i drugi otpad. Zbog istovara otvaraju se vrata pogona i neprijatni mirisi izlaze iz fabrike, ali to traje 15 do 20 minuta. Obično sa terena stigne pet kamiona natovarenih sa 45 tona životinjskog otpada- kaže Birvalski.

Kafilerija radi od 1937. godine, a problemi su nastali kada je grad počeo da se širi u njenom pravcu. Nepovoljna je i ruža vetrova koja neprijatne mirise nosi prema gradu. Rešenje je u izmeštanju „Proteinke" u Rančevo, ali to će biti učinjento tek kroz nekoliko godina.

- Živim u samom centru grda, ali uveče osećam nepodnošljiv smrad iz kafilerije - kaže Branislav Suvajdžić.

Milan Padežanin ne oseća svake večeri smrat, jer stanuje na drugom delu grada. Ali, kada dune južni vetar sve zasmrdi. Mnogo je teže Dragoljubu Inđiću koji radi na benzinskoj pumpi u blizini kafilerije. On kaže da se gotovo tokom cele nedelje oseća nesnosan smrad. Leti, zimi, danju noću.

Stanari koji su najbliži „Proteinki" kažu da bi u zapadnim zemljama fabrika bila zatvorena, ili premeštena na drugu lokaciju. U suprotnom, okolni stanari bi dobili ogromne odštete.

- To je nepodnošljivo, da čovek poludi! Trideset godina živim u smradu - kaže Ljubiša Miščević.

Na lageru „Proteinke" nalazi se prilična količina mesnog koštanog brašna, koje se, po odluci Evropske unije, od marta 2008. godine ne sme prodavati. Zatečene količine moraju se spaliti po posebnoj tehnologiji."Proteinka" je dobila usmenu saglasnost da se taj posao obavi u beočinskoj cementari, ali već 15 meseci ne stiže saglasnost iz ministarstva.

Beneficirani staž

Kafilerija u Somboru sakuplja otpad životinjskog porekla iz cele Vojvodine i dela Mačve. Mesečno se u „Proteinki" preradi 800 tona konfiskata. „Proteinka" je jedna je od tri kafilerije otvorenog tipa u Srbiji. Radi 24 sata, a u njoj je zaposleno je 46 radnika. Radnici koji rade u pogonu imaju beneficirani radni staž.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.