Neslaganje sa Pravilnikom o dopunskom radu

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neslaganje sa Pravilnikom o dopunskom radu

Lekarska komora Srbije zatražila od resornog ministarstva da odloži početak primene Odredbe zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se menjaju uslovi rada za zaposlene u državnim ustanovama, uz obrazloženje da su predviđene promene neustavne.

Skupština Lekarske komore Srbije usvojila je Pravilnik o radu Suda časti Komore i Pravilnik o radu Komisije za posredovanje, a izabrala je i sudije sudova časti prvog stepena sa sedištima u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Kosovskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mitrovici.

Na skupštini je oformljen i Sud časti drugog stepena, a za njegovog predsednika izabran je stručnjak iz oblasti sudske medicine Slobodan Kovačević.

Zbog neslaganja sa Pravilnikom o dopunskom i dodatnom radu lekara Lekarska komora Srbije zatražila od resornog ministarstva da odloži početak primene odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji stupa na snagu 12. decembra.

U Službenom glasniku objavljen je Pravilnik o dopunskom radu lekara koji, između ostalog, predviđa da oni koji odluče da rade puno radno vreme u državnoj ustanovi, dopunski mogu da rade samo u matičnoj ili nekoj drugoj državnoj zdravstvenoj ustanovi, ne i kod privatnika.

To pravilo ne važi samo za medicinski nastavni kadar kojem je dozvoljeno da dopunski radi kod privatnika do trećine radnog vremena.

Iako je do 11. decembra, krajnjeg roka za izjašnjavanje, ostalo još samo šest dana, većina zdravstvenih ustanova nema precizne podatke o tome koliko je lekara odlučilo da podeli osmočasovno radno vreme, da dodatno radi u svojoj ustanovi, ili da iz državne prakse pređe u privatnu.

Vršilac dužnosti direktora "Dečje klinike u Tiršovoj" Milan Ćukić kaže da još uvek postoji bojazan oko dopunskog rada, i da se niko od lekara nije opredilio za rad u privatnoj praksi.

"Promene diskriminišu lekare i pacijente"

Uz obrazloženje da su predviđene promene u suprotnosti sa Zakonom o radu, ali i sa Ustavom, te da diskriminišu i lekare i pacijente, Lekarska komora Srbije zatražila je mišljenje Ustavnog suda o ovom pitanju.

U toj ustanovi je saopšteno da će o ustavnosti spornog člana zakona raspravljati tek posle 31. decembra, do kada bi svi zakoni trebalo da budu usklađeni sa Ustavom.

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević kaže da postoji mogućnost da ministar zdravlja obustavi primenu Člana 277 do 31. decembra ili da pravnici tog ministarstva prosude da li je on usklađen sa Ustavom.

"Mi ćemo naravno osporiti ustavnost tog Pravilnika o dopunskom i dodatnom radu, jer je vrlo nejasan i različito se tumači," ističe Radosavljevićeva.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da zdravstvene ustanove još uvek imaju priličnu tromost i nevericu i ističe da će 12. decembar biti prvi dan primene zakona.

Ministar očekuje da će najavljeno rešenje zavesti red u struci, otvoriti prostor za zapošljavanje i nova radna mesta, i omogućiti primenu Uredbe o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.