Neslaganje Srbije i BiH oko protokola o izručenju

Izvor: Southeast European Times, 18.Feb.2014, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neslaganje Srbije i BiH oko protokola o izručenju

Povod za debatu o protokolu je poternica i zahtev Srbije za izručenje Nasera Orića.

18/02/2014

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva – 18.2.2014.

Bosna i Hercegovina i Srbija spore se oko protokola o izručenju pošto je Interpolov Nacionalni centralni biro za Srbiju izdao poternicu za nekadašnjim komandantom Armije BiH Naserom Orićem.

Srpsko tužilaštvo istražuje ubistvo srpskih civila u opštini Srebrenica 12. jula >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << 1991. i kaže da su osumnjičeni Orić, Hakija Meholjić i trojica njihovih saradnika.

Njih petorica osumnjičeni su za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u Zalažju i Donjim Potočarima u kojima je ubijeno devet srpskih civila.

Orić je osuđen na dve godine zatvora 2006, pošto ga je Haški tribunal osudio zbog toga što nije sprečio ubijanje pet srpskih zarobljenika i zlostavljanje drugih jedanaest u Srebrenici u periodu od 1992. do 1993. godine. Žalbeno veće Haškog suda ukinulo je tu presudu i oslobodilo ga svih optužbi 2008.

„Kao zemlja članica Interpola, BiH je dužna da postupi u skladu sa zahtevom Srbije. Ako se to ne desi, krše se međunarodne norme i one koje su omogućile da BiH postane država. To povlače moguće suspenzije i gubitak kredibiliteta u međunarodnim odnosima“, kaže Igor Radojčić, predsednik parlamenta Republike Srpske.

Međutim, Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH kaže da Orić i ostali neće biti izručeni.

„Prema zakonu o međusobnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, osumnjičeni ne mogu da budu izručeni drugoj zemlji jer su državljani Bosne i Hercegovine“, stoji u saopštenju Direkcije koje je dobio SETimes.

Bakir Izetbegović, bošnjački član tročlanog predsedništva BiH, kaže da Srbija stalno saslušava osumnjičene iz BiH, čak i pošto ih je Haški tribunal oslobodio krivice.

On kaže da je Orić bio predmet detaljne istrage Haškog tribunala i da je ta istraga završena.

„Ne dolazi u obzir da mu se ponovo sudi za ista krivična dela u BiH, a kamoli u Srbiji“, izjavio je Izetbegović prošlog meseca posle susreta sa Orićem, koji je tom prilikom zatražio zaštitu od eventualnog izručenja Srbiji.

Beograd je obavestio centralu Interpola u Lionu o poternicama izdatim 4. februara. Međunarodna policijska organizacija odlučiće da li će difuzna poternica biti promenjena i dobiti status crvene poternice.

Difuzne poternice nisu obavezujuće. Svaka zemlja koja bi pronašla Orića ili Meholjića na svojoj teritoriji sama bi odlučivala o tome da li bi trebalo da ih uhapsi i izruči Srbiji, kaže Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH. Crvena poternica je obavezujuća za sve članice Interpola i u slučaju da budu pronađeni, osumnjičeni moraju biti izručeni.

Prema protokolu potpisanom 31. januara između Srbije i BiH, dve države sarađivaće na procesuiranju ratnih zločinaca, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Sporazum iz 2013. pohvalila je Evropska Komisija, navevši da on predstavlja značajan napredak u procesu regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina i da jača odnose BiH, Srbije i Hrvatske u domenu saradnje u pravosuđu.

„Protokol je dragocen jer su, kod ratnih zločina, svedoci ratnih zločina u jednoj zemlji, počinioci u drugoj, a materijalni dokazi čak u trećoj. Veoma je teško doći do konačnog ishoda. Sporazumi kao što je ovaj protokol pomažu da se brišu granice“, kaže za SETimes Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine.

Ipak, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Božidar Prelević kaže da mnogi protokoli nisu funkcionalni.

„To je sukob profesije i politike. Ima situacija kada političari žele da budu ti koji će odlučivati. Sa druge strane, kada tužilaštvo ima dokaze da je neko nešto uradio, moraju da pokrenu postupak. U ovom slučaju, dakle, imate sukob profesije i politike“, kaže Prelević.

Dopisnica Ivana Jovanović iz Beograda učestvovala je u sastavljanju ovog članka.

Kako bi, po vašem mišljenju, Srbija i BiH trebalo da reše pitanje izručenja? Podelite svoje mišljenje, napišite komentar.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.