Neslaganja na Univerzitetu oko pravilnika o lažnim diplomama

Izvor: N1 televizija, 18.Maj.2016, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neslaganja na Univerzitetu oko pravilnika o lažnim diplomama

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević izjavio je da su pravilnici o utvrđivanju plagijata i lažnih diploma "skoro gotovi", ali da postoje nedoumice i neslaganja za koje očekuje da će uskoro biti prevaziđena.

Bumbaširević je ranije najavio da bi ti akademski pravilnici trebalo da budu razmatrani na današnjoj sednici Senata univerziteta a danas je rekao da je "skoro siguran" da će se ta tačka naći na dnevnom redu sledeće sednice, koja se očekuje u junu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
"Neslaganja su oko procedure i instanci koje treba da učestvuju u samom procesu ne samo kontrole već i sankcija koje treba da se izreknu", kazao je Bumbaširević agenciji Beta.

Pravilnici čije usvajanje se očekuje trebalo bi da regulišu postupak utvrđivanja plagiranja, auto-plagiranja, izmišljanja rezultata i krivotvorenja, kao i etički kodeks UB.

Oni bi trebalo da daju odgovore i o verodostojnosti radova pojedinih funkcionera. Siniša Mali je 2013. godine odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije" na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu.

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u, plagirano.

Afera doktorskih plagijata u Srbiji otvorena je juna prošle godine nakon što su trojica naučnika iz Srbije koji rade na britanskim univerzitetima javno osporili verodostojnost doktorata aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je zvanje doktora nauka stekao na Megatrend univerzitetu.

U međuvremenu je osporen i doktorat predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića. Iako je danas izostala rasprava o načinima da se spreče i utvrde plagijati doktorskih radova, članovi Senata usvojili su odluku koja treba da omogući svečaniju promociju i ceremoniju proglašenja doktora nauka.

Kako je navedeno, jedan od ciljeva danas usvojene odluke o utvđivanju procedure promocije doktora nauke je da se sve učini jednostavnijim i da se proces ubrza.

"To će biti svečani čin, svečanije nego do sada. Promocije sada obuhvataju 14 do 15 kandidata, ubuduće će ih biti 40 i neće biti formalnog predstavljanja doktorske disertacije", rekla je agenciji Beta prorektorka BU Nada Kovačević.

Prema njenim rečima, promocija doktora nauka sada se organizuje dva puta nedeljno, a ubuduće će biti jednom ili dva puta mesečno.

"Kod nas više od 800-900 doktora nauka odbrani disertacije tokom godine i promocije je potrebno organizovati na drugačiji način", kazala je Kovačević.

Siniša Mali je 2013. godine odbranio doktorsku tezu "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije" na FON-u u Beogradu.

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano.

Afera doktorskih plagijata u Srbiji otvorena je juna prošle godine nakon što su trojica naučnika iz Srbije koji rade na britanskim univerzitetima javno osporili verodostojnost doktorata aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je zvanje doktora nauka stekao na Megatrend univerzitetu.

U međuvremenu je osporen i doktorat predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.