Nerealna najava ministra Bačevića

Izvor: Beta, 06.Jan.2014, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nerealna najava ministra Bačevića

BEOGRAD, 6. januara 2014. (Beta) - Stručnjaci za strana ulaganja složni su u oceni da najava ministra rudarstva Milana Bačevića da će Kina na Balkanu uložiti 10.000 milijardi evra nije realna i da liči na najavu predsednika Tomislava Nikolića da bi u Srbiju u narednih 10 godina moglo da stigne 100 milijardi evra investicija.

"Tih 10.000 milijardi je nastavak onih 100 milijardi, a sada, kada je Srbija postala regionalni lider, region će dobiti 10.000 milijardi. To su investicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << koje region ne može da ostvari u narednih 100 godina", rekao je savetnik za strana ulaganja Mahmut Bušatlija.

On je u izjavi agenciji Beta ocenio da Bačević nešto "nije dobro razumeo". "Cilj Kine je da izvozi svoju robu a da svi plaćamo. Njihov cilj je da izvezu i što više usluga i radne snage. Ako hoćemo da kupimo most, može. Ako hoćemo agregat za Kolubraru, može, ali ne da oni naprave svoju centralu ovde. Kinezi su vrlo decidni i oni neće da investiraju u zemlji koja je nesigurna i nema povoljan radni ambijent", rekao je Bušatlija.

Bušatlija je kao primer kineskog pristupa naveo izgradnju mosta Zemun-Borča. "Kinezi su nama odobrili robni kredit za most od Zemuna do ničega i doveli su svoje ljude, čak ni vodu kod nas ne kupuju, sve dovoze iz Kine i na tom gradilištu osim dvoje, troje prevodilaca nema naših ljudi. Ako postoje uslovi, Kinezi će plasirati novac kroz robu, a ne kroz svoje investicije", rekao je Bušatlija.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris rekao je agenciji Beta da Bačevićeva najava ne zvuči realno. "Jednostavno, naše tržiste nema toliki potencijal da apsorbuje toliku količinu investicija, ali svaki priliv je koristan", rekao je Fabris.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je agenciji Beta da bi Kinezi hteli da što više sredstava plasiraju u istočnu Evropu, jer im je to dosta pogodno.

"U istočnoj Evropi ima prostora za privredni rast, a privreda nije dovoljno organizovana, pa Kinezi mogu dobro da prodju i skupo naplate, a mogu da daju i kredite. To nema veze sa našim uspesima, nego sa naporom Kine da održi svoj rast. Kakvih 10.000 milijardi", rekao je Kovačević.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Stručnjaci: Nerealna najava Bačevića o 10.000 milijardi

Izvor: Blic, 06.Jan.2014

Stručnjaci za strana ulaganja složni su u oceni da najava ministra rudarstva Milana Bačevića da će Kina na Balkanu uložiti 10.000 milijardi evra nije realna i da liči na najavu predsednika Tomislava Nikolića da bi u Srbiju u narednih 10 godina moglo da stigne 100 milijardi evra investicija...Milan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.