Izvor: Piplmetar.rs, 12.Maj.2023, 01:30

Neprimetan simptom visokog holesterola: Proverite svoja stopala

Preventiva je važna

Foto:Shutterstoc


Holesterol se stvara u jetri i usko je povezan sa metabolizmom masti u organizmu, a njegova koncentracija u krvi zavisi od načina ishrane, genetike, funkcije jetre i bubrega i hormona.
Iako nam je neophodan za dnevno funkcionisanje, visoka količina holesterola ume da bude veoma opasna jer može da izazova krvne ugruške i blokadu arterija.
U čestim slučajevima ugrušci izazivaju srčani >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << i moždani udar – navodi „Mayo Clinic“ a prenosi „Mirror“.
Visok holesterol je povezan sa nezdravom ishranom, gojaznošću, nedostatkom fizičke aktivnosti, pušenjem i konzumacijom alkohola. U medicini je poznat kao „tihi ubica“ jer ne odaje simptome. Većina pacijenata otkrije tek nakon što odrade krvnu sliku – navodi dr Sami Firozi.
Ljudi koji strahuju za svoj holesterol, naravno, pre svega, treba da provere krvnu sliku i dobiju tačnu dijagnozu, no, postoji način da sami proverite ima li mesta za zabrinutost. Jedan simptom se zapravo pokazuje na stopalima.
Krhki ili sporo rastući nokti na nogama su znak visokog holesterola.
Tri druga znaka su otok zglobova, kolena i zadnje strane članaka.
Kardiolog dr Elizabet Klodas otkrila je najbolje namirnice za smanjenje nivoa holesterola, a sve sadrže vlakna.
– Kao kardiolog, uvek govorim pacijentima da smanjenje njihovog LDL-a (lipoproteina niske gustine), tj. „lošeg“ holesterola može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Mnoge namirnice imaju rastvorljiva vlakna koja vezuju holesterol u digestivnom sistemu i izvlače ih iz tela pre nego što dospeju u cirkulaciju, a pitanju su ovsene pahuljice od celog zrna i leblebija – objašnjava Elizabet.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.