Neprihvatljiva izjava predsednika MSP

Izvor: RTS, 21.Nov.2009, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neprihvatljiva izjava predsednika MSP

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da je izjava predsednika Međunarodnog suda pravde, da odluka o Kosovu neće biti jednosmerna, neuobičajena i neprihvatljiva.

Izjava predsednika Međunarodnog suda pravde da odluka o Kosovu neće biti jednosmerna, neuobičajena je i neprihvatljiva, smatra profesor međunarodnog prava i jedan od zastupnika Srbije u sporu sa Bosnom i Hercegovinom Tibor Varadi.

"Ukoliko je tačno da je predsednik Međunarodnog suda pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hisaši Ovada rekao da savetodavno mišljenje, koje je od ovog suda tražila Generalna skupština UN o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, neće biti jednosmisleno, takav istup je potpuno neuobičajen i za mene kao pravnika šokantan. Još mi je teško da poverujem da se to dogodilo i da nije došlo do nekog nesporazuma", naveo je Varadi.

Nije li možda rekao da, šta god da se reši nema jednosmislenu poruku prema odnosu Rusije i Gruzije, izjavio je Varadi u intervjuu "Politici".

Pre donošenja odluke ne može da se zna da li će u savetodavnom mišljenju biti različitih mišljenja. Verovatno će biti različitih mišljenja, ali je teško poverovati da je to neko rekao pre rasprave, pre nego što su stranke izložile svoja shvatanja, kaže Varadi.

"Postoji razlika između odluka i mišljenja. Odluke moraju biti jednoznačne. Primera radi, kad se postavilo pitanje da li je sud nadležan za hrvatsku tužbu protiv Srbije za navodni genocid, deset sudija je reklo da, sedam ne, prema tome odluka suda je da. Mislim da je ta odluka bila pogrešna, kao što je mislilo i sedam sudija, ali to je odluka".

Međutim, kako navodi Varadi, kada je reč o mišljenju, onda je verovatnije da mišljenje bude nijansirano, da bude manje jednosmisleno. "Ali i kod mišljenja veći je podvig suda i bolje urađeni posao ako je mišljenje jednosmisleno", objasnio je profesor međunarodnog prava.

"Svaki sudija će da se izjasni i na kraju će verovatno biti jedno mišljenje koje će potpisati većina sudija. Moguće je da bude i nekoliko mišljenja, pa će onda svako od njih potpisati po nekoliko sudija. Ali do nekog zaključka se može doći tek pošto se čuju argumenti stranaka", istakao je Varadi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.