Nepotizam u zdravstvu

Izvor: RTS, 28.Nov.2014, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepotizam u zdravstvu

Sve su učestalije prijave zaposlenih u zdravstvu raznim institucijama i nadležnom ministarstvu da direktori pojedinih zdravstvenih ustanova zloupotrebljavaju službeni položaj ili da su u sukobu interesa zbog zapošljavanja svoje ili dece najbližih radnika bez konkursa. U Institutu za javno zdravlje u Nišu grupa zaposlenih ukazuje da je direktor angažovao nove radnike, ali i da pojedini zaposleni primaju dve plate.

Dvadesetosmoro zaposlenih u Institutu prima platu sa Medicinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fakulteta, ali i nadoknadu od 30 do 85 odsto plate sa Instituta. 

V. D. direktor te zdravstvene ustanove kaže da je to u skladu sa zakonom kao i njegova odluka da na određeno vreme angažuje dvoje mladih, čiji su roditelji radnici Instituta. Ne krije ni to da je direktor svom sinu koji tu radi 15 godina.

"Zar malo imamo pozitivne primere da su iz porodica lekara bili vrlo uspešni mladi lekari. Šta to znači da li je nama potrebno da imamo uspešne doktore ili da gledamo odakle su oni došli", kaže prof. dr Branislav Tiodorović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Niš.

Ne obazirući se na nepotizam, direktor niškog Doma zdravlja zaposlio je nedavno sina, a  direktorka Specijalne bolnice u Sokobanji sina i ćerku, omogćivši im i usavršavanje o trošku bolnice. Zato je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila njihovo razrešenje sa javnih funkcija.

"Apsolutno će to biti regulisano, znači sankcionisano", kaže ministar zdravlja Zlatobor Lončar.

Nepotizmom u zdravstvu baviće se i Odbor za etička pitanja Regionalne lekarske komore u Nišu.

"Biti objektivan je vrlo teško i zahteva mnogo razumevanja i gledanja šire, jer kod nas je stvar još gora radi male koristi napravi se velika šteta", kaže prof. dr Vladimir Nešić, socijalni psiholog.

"Kada imate situaiciju da je neko u kolektivu optužen za korupciju ili možda nedostatak kvaliteta naćiće se neko tu iz porodice ko će da ga zaštiti i uskoro tu postaju neki kružoci iz familije koji se međusobno štite i to je vrlo nezdravo okruženje gde pacijenti ne mogu da dobiju kavlitetnu uslugu", kaže Mladen Jovanović, Lokalni antikorupcijski forum Niš.

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama koji uočavaju sukob interesa ili zloupotrebu službenog položaja direktora retko se odlučuju da javno govore zbog straha za svoja radna mesta. Izuzetak je grupa od 20 zaposlenih u Specijalnoj bolnici u Sokobanji koji su zvanično dobili status uzbunjivača.

rts.nis@rts.rs

+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.