Nepodobna za trofejnu pušku

Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepodobna za trofejnu pušku

Lovačko oružje zalivenih cevi i staro 150 godina ostalo u amanet od oca

ŠABAC – MUP Srbije odbio je zahtev Ružice Petrović iz Debrca kod Šapca da kao trofej drži lovačku pušku staru više od 150 godina, koja joj je ostala u amanet od oca Save Živkovića. Iako zalivenih cevi i bez udarne igle, policija je ovo oružje oduzela 2003. godine i nije ga vratila. Ružica otvoreno sumnja da je puška "zapela" nekom za oko!
U rodnom Debrcu ona već 12 godina drži >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kafe-restoran "Četvorka", kome je dala ime po četvorici sinova – Aleksandru, Nenadu, Predragu i Nikoli. Trofejna puška ručne izrade, kalibra 16 milimetara, porodici je oduzeta kada ju je tada 17-godišnji Nikola izneo na ulicu.

– Sudija za maloletnike Opštinskog suda u Šapcu Milorad Lekić izrekao je Nikoli meru pojačanog roditeljskog nadzora, ali i naložio da puška bude vraćena porodici. Moj otac Sava je u to vreme bio živ i kao vlasnik imao uredan oružni list. Međutim, nikada nije obavešten šta se dogodilo sa puškom – kaže Ružica.

Sava Živković je 2. maja prošle godine preminuo, a Ružici je u nasleđe pripala i njegova puška. Po zakonu o oružju i municiji podnela je zahtev za držanje trofejnog oružja, ali je odbijena uz obrazloženje da je nepodobna, jer se protiv nje vode dva prekršajna postupka za remećenje javnog reda i mira.

– Prirodno je da kao vlasnik kafića ponekad imam probleme sa pijanim gostima. Ipak, rešenje MUP-a me je začudilo, jer pomenuti postupci nisu bili okončani – kaže Ružica.

Iako su sredinom godine prekršajni postupci obustavljeni, resorno ministarstvo ni po drugi put nije odobrilo držanje trofejne puške. U odgovoru na Ružičinu žalbu, koji je potpisala glavni policijski savetnik Ljiljana Dimitrijević, navedeno je da će oružje postati vlasništvo Republike Srbije, ukoliko ga u roku od 12 meseci (po pravosnažnosti rešenja) porodica ne bude prodala posredstvom ovlašćene firme.

U međuvremenu, Ružica je više puta odlazila kod komandira Policijske stanice u Vladimircima Dragana Ninkovića, zahtevajući da vidi oružje, što joj nije bilo dozvoljeno.

– Mislili su da ću sve prećutati i zaboraviti, ali su se prevarili. Puška je verovatno veoma vredna, zbog čega verujem da ju je neko prisvojio. Primorana sam da o ovom slučaju obavestim ministra Dragana Jočića, a ako bude trebalo i privatno ću tužiti odgovorne – ističe Ružica Petrović.

U šabačkom SUP-u kažu da Zakon o oružju i municiji, koji se odnosi i na trofejno oružje, daje široka ovlašćenja policiji. Čak i zahtevi osoba koje nikada nisu počinile prekršaj, mogu biti odbijeni na osnovu policijskih saznanja prikupljenih prilikom terenskih i drugih provera. Prvostepeno rešenje donosi ovdašnji SUP, dok o žalbama odlučuje resorno ministarstvo.

U policiji tvrde da se oružje oduzeto na ovom terenu odlaže u Šapcu, i da ne postoji mogućnost da je puška Ružice Petrović otuđena.

M. Mijušković

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.