Neopredeljenih birača danas dvostruko više nego 2014.

Izvor: Radio 021, 25.Avg.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neopredeljenih birača danas dvostruko više nego 2014.

Opozicija se od prošlih izbora još oporavlja.

Analitičari veruju da su apstinenti iz marta 2014. mogući rezervoar glasova na narednim izborima. "Sve stranke opozicione, i ovi fragmenti oko DS-a i nacionalne stranke, teško da mogu da prođu gore nego što su već prošli", kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Istraživanja pokazuju da je neodlučnih danas dvostruko više, čak 30 odsto. Ipak, pitanje je sa koje strane političkog spektra prići biračima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kada dve najveće partije u vlasti pokrivaju prostor i levo i desno od centra?

"Kada je reč o apstinentima, tu se više mogu nadati leve, liberalne ili građanske stranke, ali kada je reč o vladajućim strankama – onome što otpada od vladajućih stranaka, tu veći deo kolača, ako se ne rascepi još koji put, može da ode ovim nacionalnim, konzervativnim ili desnim strankama", smatra Vukadinović.

Nepokriveni politički prostor očitiji je desno od centra, veruju u Cesidu. "Uprkos tome što možemo da govorimo o 20 odsto birača koji inkliniraju desnom polu, ta pozicija koja zastupa desne ideje nije zastupljena u Narodnoj skupštini, pozicija koja zastupa ideje desnije od desnog centra koji zastupa SNS", navodi Bojan Klačar iz Cesida.

A na desnici je, može se reći, gužva. Bar četiri partije se, ponaosob, bore za glasove birača. Uz razjedinjenost i krizu liderstva, problemi i sa novcem i partijskom infrastrukturom. Na levici, kažu analitičari, situacija je još složenija. "Zato što imamo SPS koji je u vlasti i koji zastupa levičarske ideje, dok je problem sa onim što bi trebalo da artikulišu DS i SDS u tome što ne postoji jasna izborna platforma na kojoj bi to učinili i razlika da li ta platforma treba da bude bliža socijaldemokratiji ili Sirizi", kaže Klačar.

Više nego bilo kakvoj levici i desnici, birači u Srbiji, pokazalo se, veruju političkom lideru. Zato bi, uvereni su analitičari, političko iznenađenje poput Mira Cerara u Sloveniji, koji je od političkog anonimusa za mesec dana postao premijer, u Srbiji bilo presedan.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.