Neophodno spavati sedam sati kako bi se izbegle bolesti srca

Izvor: Blic, 01.Avg.2010, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodno spavati sedam sati kako bi se izbegle bolesti srca

Neophodno je spavati tačno sedam sati tokom noći kako bi se izbegle kardio-vaskularne bolesti, saopštili su američki naučnici i naveli da opasnost od srčanih oboljenja raste ako se spava više ili manje od naznačnog vremena.

Osoba koja spava manje od pet sati, uključujući i dnevnu dremku, ima dvostruko veći rizik da dobiju anginu pektoris ili neku koronarnu bolesti, čak i infarkt, navodi se u studiji naučnika sa Univerziteta Zapadna Virdžinija, objavljenoj u medicinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reviji Slip.

"Ono što je iznenađujuće jeste da duže spavanje (više od devet sati) takođe utiče na povećani rizik dobijanja srčanih bolesti", navodi se u studiji.

Naučnici su rekli da u rizičnu grupu spadaju oni ispod 60 godina - ako spavaju manje od pet sati, njihov rizik da dobiju kardio-vaskularnu bolest je tri puta veći nego onih koji spavaju sedam sati.

Spavanje između šest i osam sati blago utiče na opasnost, navodi se u studiji i dodaje da su od 2005. godine ispitali više od 30.000 osoba.

Naučnici su otkrili vezu između dobijanja srčanih bolesti i vremena spavanja, ali dodaju da za sada ne mogu da objasne na naučnoj osnovi tu vezu.

Oni su primetili da previše sna utiče na funkciju endokrinih žlezdi kao i na metabolizam, dok manjak sna utiče na manju toleranciju za glukozu, kao i na hipertenziju. To su sve uslovi za dobijanje neke srčane tegobe, dodaje se u studiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.