Neophodna saradnja nezavisnih tela i Skupštine

Izvor: RTS, 17.Dec.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodna saradnja nezavisnih tela i Skupštine

Efektivna i efikasna saradnja između nezavisnih tela i Skupštine u nadzoru nad radom izvršne vlasti predstavlja suštinski preduslov kvalitetnih demokratskih institucija i dobrog upravljanja, saopšteno je na javnoj raspravi o značaju nezavisnih tela u kontekstu reforme političkog sistema u Srbiji.
Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić podsetio je na prošlogodišnji izveštaj te >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << institucije, koji pokazuje da je bilo 94 odsto uspešnih intervencija, odnosno toliko je odsto medija ili građana dobilo informaciju posle intervencije poverenika.

"To nije sto posto, ali ja pitam, ko to ima bolji procenat, pravosuđe, ili neko drugi, o kojim to stereotipima pričamo (da su nezavisna tela neefikasna), a pri tome, nisu funkcionisala dva važna mehanizma, koji bi taj procenat učinila još boljim", upitao je Šabić.
Naveo je da je jedan od tih mehanizama, odgovornost prekršioca zakona.
"Hiljada prekršaja je počinjeno, a nadležna ministarstva nisu pokretala postupak", rekao je Šabić.
Šabić je zatim ukazao da ove godine u parlamentu nije razmatran izveštaj poverenika.
"A sve i da ga neko stavi u decembru na dnevni red, odnosno da u decembru 2015. godine razmatrate izveštaj za 2014. godinu, najblaže što mogu da kažem je da je to neumesno. Stvarno nema smisla. To je nešto što treba da se objasni, utoliko pre što to nije moja želja da to skupština posmatra ili ne, to bi trebalo da je potreba Skupštine i šta više, to bi trebalo da je njena obaveza", istakao je Šabić.
Poverenik za informacije od javnog značaja kaže i da je fundamentalno pitanje da shvatimo da nam nezavisna tela trebaju, i kao zaštitinici prava građana, i kao kreatori dobrih i korisnih impulsa.
Poslanica DS-a Gordana Čomić ocenila je fazu u kojoj se trenutno razvija saradnja između skupštine i nezavisnih tela, kao fazu "ruganja vladavini prava".
"Ona je faza koja sledi nakon prve faze koja je za nama, a to je postavljanje pravnog, zakonodavnog, pisanog okvira za vladavinu prava, a faza koja će slediti posle ove koju živimo je funkcinoisanje vladavine prava", rekla je Čomićeva.
Čomićeva je dodala da je loša vest to što bi ovu fazu živeli ko god da je u vlasti ili u opoziciji, a kao dobru, navela je to što će faza stvarnog funkcionisanja vladavine prava slediti potpuno nezavisno od toga ko joj je sklon, a ko joj je nesklon.
Dodala je da su prepreka vladavini prava u Srbiji političke stranke jer su jedine institucije koje nisu prošle nikakvu reformu.
Saradnica u Evropskom pokretu u Srbiji Tara Tepavac ukazala je na nekoliko prepreka i nedostataka koji direktno degradiraju položaj i uticaj nezavisnih tela.
Navela je da je reč o kašnjenju Skupštine u razmatranju izveštaja i preporuka nezavisnih tela i u raspravi o njima, zatim značajno kašnjenje institucija izvršne vlasti u usvajanju predloženih propisa, odsustvo sistema za praćenje implementacije i evaluacije sprovođenja zaključaka skupštine od strane vlade, kao i nedostatak svesti o položaju i ulozi nezavisnih tela.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.