Neophodna pravna kontrola tajnih podataka

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodna pravna kontrola tajnih podataka

Potrebno je usvojiti zakon o klasifikaciji informacija i obezbeđivanju pravne kontrole tajnih podataka, ukoliko Srbija želi u EU. Tajnost podataka kao mogući alibi za korupciju. Nepostojanje zakona kao prostor za manipulaciju.

Srbija mora da usvoji Zakon o klasifikaciji informacija i obezbedi pravnu kontrolu tajnih podataka, ukoliko želi da se pridruži porodici evropskih naroda, ocenili su učesnici okruglog stola "Slobodan pristup informacijama, zaštita podataka o ličnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i klasifikacija informacija".

Predstavnici nevladinog sektora su istakli da u toj oblasti vlada "potpuni haos", jer je postupanje sa tajnim podacima sada regulisano sa više od 400 zakona i podzakonskih akata, parcijalno ili kroz pojedinačne odredbe.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je rekao da je nedopustivo da se određene informacije, kao što je ugovor o koncesiji ili visina plata u javnim preduzećima tretiraju kao tajna, jer se na taj način pod izgovorom tajnosti informacija može prikriti korupcija.

Otvoren prostor za manipulaciju 

Predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM su istakli da se zbog nepostojanja zakona može lako manipulisati tajnim informacijama podsetivši da je Koalicija za slobodu pristupa informacijama prošle godine izradila Predlog zakona o klasifikaciji informacija i da je krajem 2008. godine formirana radna grupa pri Ministarstvu pravde koja je započela izradu prve verzije budućeg zakona.

Predstavnik Centra za unapređenje pravnih studija Saša Gajin je rekao da je oblast postupanja sa tajnim podacima unifikovana skoro u celom svetu i da bi Srbija morala da odgovori na pitanja: da li postoji organ vlasti koji ima uvid u sve tajne podatke, ko može da se bavi klasifikacijom podataka i ko da ih koristi, odnos između organa vlasti po pitanju razmene informacija, kao i da li treba da postoji centralni organ koji bi se bavio pristupom tim informacijama.

Gajin je izjavio da u Srbiji još postoje "nedodirljivi" i da kao društvo još nismo raskrstili sa prošlošću.

Učesnici skupa su istakli da je neophodno dopuniti Zakon o zaštiti podataka o ličnosti jer povereniku nije omogućen pun nadzor u oblasti zaštite privatnosti građana, pošto se, na osnovu člana 45, njemu može uskratiti pravo da izvrši uvid u informacije u postupku po žalbama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.