Neodgovarajuća kontrola kvaliteta hrane u Hrvatskoj i BiH stvara zabrinutost

Izvor: Southeast European Times, 05.Jul.2012, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neodgovarajuća kontrola kvaliteta hrane u Hrvatskoj i BiH stvara zabrinutost

Zbog crnog tržišta hrane i odobrenog uzvoza građani sumnjaju da li se hrana adekvatno testira u pogledu kvaliteta i bezbednosti.

05/07/2012

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 5.7.2012.

Zemlje regiona svesne su značaja kontrole hrane koja se prevozi preko granica, ali svakodnevni skandali, uglavnom u vezi sa uvozom mesa sumnjivog kvaliteta, dovode do sumnji da li su te zemlje u stanju da kontrolišu crno tržište hrane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<
Hrvatsku je nedavno potresao skandal kada je jedan građanin uvezao više stotina kilograma zamrznutog mesa sumnjivog kvaliteta iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Meso nije imalo nikakvu potvrdu o poreklu i prodavano je po ceni nižoj od tržišne cene u Hrvatskoj, uz ogromnu zaradu.

Meso koje se, uz dozvolu, uvozi u BiH, ne sme biti starije od šest meseci, kaže Veterinarski zavod te zemlje, čiji je zadatak da kontroliše prekograničnu trgovinu. Isto propisuje i služba za bezbednost hrane i inspekciju hrvatskog ministarstva poljoprivrede.

Prema propisima u BiH, uvezeno meso mora se kontrolisati u nekoliko faza i svi paketi moraju se prijaviti 24 časa pre nego što stignu na granični prelaz. Pošiljke moraju biti praćene veterinarskim sertifikatom i moraju da prođu vizuelni pregled i identifikacionu proveru, propisuje Veterinarski zavod BiH.

Zamrznuto meso uglavnom se uvozi na tri granična prelaza u BiH i stiže ih Holandije, Nemačke i Austrije, ali i iz Španije, Italije, Mađarske i Poljske.

Uprkos nedavnom sporazumu Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore o elektronskoj razmeni informacija, zahvaljujući čemu je carinski postupak efikasniji, granična kontrola hrane nije dobro koordinisana.

„Kada Hrvatska postane član EU 1. jula sledeće godine, granični prelazi moraju da funkcionišu punim kapacitetom i ispunjavaju sve standarde EU u vezi sa uvozom robe biljnog ili životinjskog porekla“, kaže za SETimes Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

„U ovom trenutku, između 25 i 30 odsto ukupne potrošnje mesa u Hrvatskoj ne prolazi kroz sistem kontrole, već stiže sa crnog tržišta, van svih propisa“, kaže Stipan Bilić, stručnjak za ishranu iz Hrvatske i direktor poslovne grupe Kondin, za SETimes.

Bilić objašnjava da veliki trgovinski lanci uvoze meso kome je rok trajanja skoro istekao i koje u svojoj zemlji moraju da prodaju upola cene, ali ga ovde stavljaju u prerađevine da bi zaradili.

Bosanske vlasti, međutim, kažu da je kvalitet hrane koja se konzumira u toj zemlji blizu onome u EU.

Sejad Mačkić, direktor agencije za bezbednost hrane BiH, kaže za SETimes da od ukupno 1688 analiza izvršenih 2011. samo deset nije zadovoljilo utvrđena pravila.

Stručnjaci za bezbednost i kvalitet hrane upozoravaju građane da se ne oslanjaju previše na državnu kontrolu hrane, već da veruju lokalnim proizvođačima koje poznaju i kojima veruju.

„Supermarketi i pijace nude visoko obrađeno voće i povrće velikih proizvođača i dobavljača. Takvi proizvođači su bezbedni i imaju standardizovanu proizvodnju“, kaže za SETimes Dragan Pušara, stručnjak za kvalitet hrane iz Srbije.

Na drugoj strani, naglašava on, nalaze se mali proizvođači u lokalnim prodavnicama, koji nude robu čiji se kvalitet uvek može isprobati.

„Kupujući takve proizvode pomažete lokalne proizvođače i sigurni ste da ste dobili kvalitetnu hranu.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.